Meseca januarja si postavimo nove cilje, kaj je tisto kaj nas bo gnalo naprej in čemu želimo reči ne. Je pa tudi mesec, ko se večina odloči živeti bolj zdravo, se odreče sladkemu, začne telovaditi. Jaz nisem človek za drastične spremembe vsakodnevne rutine, ampak januarja v svoj jedilnik vedno vnesem več zelenjave, žitaric in manj mesa. Kot lani bom tudi letos z vami delila kar nekaj predlogov za obroke brez mesa.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Veganska mineštra z belim fižolom, testeninami in svežo špinačo ali ohrovtom. Ostanke po želji shranimo za kakšen dan ali dva v hladilnik. Lahko bi jo tudi zamrznili, ampak priporočam da vanjo potem ne dodate sveže špinače oz. ohrovta in testenin, ampak jih dodate šele po odmrznitvi.

V receptu sem uporabila kvasne kosmiče, ki jih verjetno ne poznate vsi. Gre za neaktiven kvas (ne gre za suhi kvas, ki ga poznamo), ki služi kot vir beljakovin, vlaknin in kot začimba oz. dodatek k jedem, in hkrati tudi jed zgosti. Njihov okus nekoliko spominja na sir. Jaz jih naročim na vegansko.si, jih pa prodaja tudi DM.

Veganska mineštra

Čas priprave 15 minut
čas kuhanja 30 minut
celotni čas priprave 45 minut
Št. obrokov 4
Mineštra z veliko zelenjave.

Sestavine

Sestavine

  • 1 x čebula
  • 2 x korenčka
  • 1 x bučka
  • 2 x stroka česna
  • 1 x konzerva paradižnikovih pelatov
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 x konzerva belega fižola
  • 140 g testenin (brez jajc)
  • 2 žlici kvasnih kosmičev
  • začimbe bazilika, origano, sol, poper
  • sveža spinača ali ohtovt

Navodila 

Priprava

  • Zelenjavo očistimo in jo nasekljamo.
  • V kozico vlijemo olivno olje in na njem pražimo čebulo in korenček.
  • Nato dodamo bučko in pražimo še par minut. Naslednji korak je dodajanje česna, ki ga pražimo le minuto, da zadiši.
  • V kozico vlijemo paradižnikove pelate in zelenjavno jušno osnovo ter začinimo s soljo, poprom, origanom in baziliko. 
  • Prilijemo jušno osnovo.
  • Ko zavre dodamo odcejen fižol in testenine. Priporočam, da testenine kuhate kakšno minuto manj kot je priporočeno, da se ne razkuhajo preveč.
  • Odstavimo in dodamo kvasne kosmiče ter svežo špinačo ali kodrolistnati ohrovt. 

Opombe

Če zelenjavnne jušne osnove nimate, jo nadomestite z vodo in zelenjavno jušno kocko.
Priporočam, da testenine kuhate kakšno minuto manj kot je priporočeno, da se ne razkuhajo preveč.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close