…, da v skledo Klavdiji priletiš. 🙂

Odkar sem postala ponosna lastnica litoželezne ponve, bi lahko nenehno kuhala v njej. Priprava je tako preprosta, verjetno ni potrebno, da si nek hud kuhar pa bo hrana iz litoželezne TOP. 🙂

Vse kar je potrebno obvladati je, rezanje zelenjave ter kupiti dober kos mesa. 🙂

Na to jed sem zelooo ponosna, saj sem zajčka pripravila boljše kot moja mama. 🙂 Do sedaj sem jedla načeloma zajčka pečenega samo izpod rok moje mame in nikoli ne bi stavila, da je točno zajček ta sestavina, v kateri jo bom prekosila. Saj zajce že leta in leta moja starša vzrejata doma in sta v tem prava eksperta 🙂

No pa se lotimo priprave, da boste tudi vi lahko uživali kot sem jaz. 🙂

Sestavine:

1 celi zajček

3x korenček

4x krompir (lahko vzamete malce večje)

1 por

stebelna zelena (3 stebelca)

1 večja čebula

sol

poper

lovorov list

rožmarin

peteršilj

košček masla

olivno olje

pest zamrznjenega graha

1-2 žlici kisle smetane

Zajčka v kolikor imate zamrznjenega ga je potrebno pred peko odtajati.

Zajčka razrežemo na večje kose.

Korenček, krompir, por ter zeleno narežemo na poljubne kose.

Čebulo olupimo ter sesekljamo, na malce večje kose kot ponavadi.

Vedno preden dam v pečico najprej sestavine rahlo prepražim na olivnem olju in maslu.

V ponev damo malce olivnega olje in masla ter počakamo, da se segreje/stopi. Kose zajčka najprem malce popražimo, da dobijo zlato rjavo barvo.

Kose zajčka damo na krožnik ter pokrijemo z alu folijo.

Potem se lotimo zelenjave.

V ponev damo najprej čebulo potem vso ostalo zelenjavo razen graha.

Zelenjavo pustimo dobrih pet minut na srednjem ognju, da se praži.

Po parih minutah zelenjavo damo v litoželezno ponev.

Na zelenjavo položimo zajčka.

Predzadnji korak je, da v ponev dodamo lovorov list, par vejic rožmarina, sol in poper.

In že smo pri zadnjem koraku – vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Dodati moramo toliko jušne osnove, da bo meso lepo prekrito.

Ponev pokrijemo ter položimo v pečico ogreto na 160 stopinj za dve uri.

Po dveh urah vzamemo ponev iz pečice ter preverimo kaj se dogaja. 🙂 Poskusite ter ob tej priložnosti  dodatno začinite.

Dodamo še pest zamrznjenega graha ter dobri dve žlici kisle smetane, dobro premešamo ter ponev ponovno postavimo v pečico za eno uro.

Ne pozabite, da mora biti ponev nenehno pokrita.

Pravilo pri teh jedeh je: dlje časa je jed v pečici boljša bo. 🙂

Na koncu, ko je bil zajček kuhan, sem pobrala kosti ven, brez kakršnegakoli napora, zajček je sam skočil iz njih. 🙂

Dober tek, KK

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close