Odkar sva lani obiskala Tajsko, mi je azijska kuhinja prirasla k srcu. Od takrat nenehno raziskujem njihove sestavine, pripravljam različne jedi in spoznavam, za azijsko kuhinjo značilne okuse. Priprava jedi je hitra, vsebuje veliko zelenjave in je lahka ter manj mastna.

Večina sestavin, ki se najpogosteje uporabljajo v azijski kuhinji je dostopnih tudi v Sloveniji. Osnovne kot so sojina omaka, kari pasta ali rižev kis, najdemo skoraj v vsaki trgovini. Za ostale priporočam obisk specializiranih azijskih trgovin.

Sama največ sestavin kupim v Thai Asia Shop, ki se nahaja na Dunajski cesti, je blizu mojega doma in zelo dobro založena. V začetku tedna v njihovi trgovini najdemo tudi sveže sestavine kot so mladi ingver, koriander, tajska bazilika in mango.

Svilna pot je druga trgovina, ki jo pogosto obiščem in omogočajo tudi spletno nakupovanje. Tako, da lahko tisti, ki ne živite v večjih mestih, dostopate do azijskih sestavin.

Skozi ves ta čas sem postopoma izpopolnjevala svojo azijsko shrambo, tako imam danes v njej vse osnovne sestavine za pripravo mojih najljubših jedi. Sestavine zdržijo v hladilniku dolgo časa, zato boste iz njih pripravili veliko jedi.

V moji shrambi se nahajajo:

  1. Sojina omaka – ključna sestavina, saj lahko iz nje pripravimo najhitrejše riževe rezance ali pražen riž. Načeloma kupujem svetlo sojino omako, saj je bolj vsestransko uporabna kot temna sojina omaka.
  2. Sezamovo olje – da oreščkast okus, sezamovo olje vedno dodamo na koncu, saj drugače zaradi obdelave njegov okus izhlapi.
  3. Rižev kis – ima zelo blag, nekoliko sladkast okus. Uporabimo ga lahko za dresing za solate, za kisanje zelenjave in za suši riž.
  4. Čilijeva omaka (Sriracha) – midva uporabljala Sriracho in to najbolj pekočo. Ja, mož je kar obseden s čiliji❤️, tako da ta ni edina omaka v shrambi, je pa bolj uporabna za vse. V azijskih trgovinah najdete tisoč in eno čilijevo omako ali pasto. Izberite takšno, ki vam bo ljuba in ravno prav pekoča.
  5. Ribja in ostrigina omaka – ribja omaka služi kot začimba in ne, vaša hrana nikakor ne bo dobila okusa po ribah. Ostrigina omaka ima barvo in strukturo podobno karameli. Meni osebno ima zelo specifičen okus.
  6. Rdeča kari pasta. Definitivno najbolj uporabna mešanica v moji azijski shrambi. Ko jo kupite, jo boste imeli v hladilniku za pripravo res ogromno različnih karijev. Pri nakupu bodite pozorni, da kupite medium pekočo, saj je hot za tiste, ki niste pretirano ljubitelji pekoče hrane, preveč. Kari pasto lahko pripravimo tudi sami doma, v azijskih trgovinah najdete vse začimbe potrebne za pripravo.
  7. Kokosovo mleko – uporabno ne samo v azijskih kuhinji, ampak tudi za pripravo sladic. Meni eno izmed boljših je tisto kupljeno v Hofru. Nikakor ne kupujte kokosovega mleka v tetrapaku, saj nikakor ne zgosti karija. Verjetno, ker se v tetrapaku ne naredi kokosova smetana, kot v pločevinki.
  8. Tamarinda, ki jo imam zaradi priprave pravilne in originalne omake za pad thai. Recept za pad thai najdete TUKAJ.
  9. Razni rezanci in riži – izbira je res velika. Rezancev nimam najljubših, medtem ko je najljubši riž jasminov.
  10. Arašidi, limete, sveži čiliji ali čilijevi kosmiči.

 

V večino azijskih jedi se dodaja sladkor, navadni ali palmov. Sama še nikoli nisem kupila palmovega sladkorja, ampak v receptih uporabim kar rjav sladkor ali med.

V naslednjih štirih objavah bom z vami delila štiri super recepte za odlične azijske jedi. Upam, da se tudi vi opogumite in jih pripravite.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close