Bučna pita

Nedavno sem na blogu objavila recept za bučni cheesecake. Moja prva sladica iz buče me je tako očarala, da sem se odločila, da pripravim še kakšno. Tokrat sem se lotila priprave bučne pite. Hrustljavo krhko testo z nadevom iz bučnega pireja in sladke smetane.

Za pripravo sladic iz buč, potrebujemo pire. Priprava je enostavna, vzame le nekaj časa. Pozitivna plat je, da ga lahko pripravimo vnaprej, shranimo v hladilnik oziroma zamrznemo, do trenutka ko se bomo lotili priprave sladice.

Za pripravo pireja potrebujemo srednje veliko bučo, masleno, muškatno ali Hokaido. Sama se uporabila masleno. Bučo olupimo in izdolbemo semena. Narežemo jo na koščke in položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo na 180°C nekje pol ure, da se buča zmehča. Bučo lahko tudi skuhamo, vendar bo potrebno pri kuhani buči pire ožeti, saj bo drugače pretirano voden. Ko je buča pečena, jo še vročo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiru, spasiramo. Pire damo v cedilo in pustimo, da se ohladi, hkrati bo odtekla tudi vsa odvečna voda.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za testo:

  • 250g moke
  • 150g mrzlega masla
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • nekaj žlic mrzle vode
  • ščepec soli

Priprava: Za pripravo testa, v posodo multipraktika stresemo moko in sol. Dodamo na koščke narezano mrzlo maslo, razžvrkljani jajci in sladkor. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. V koikor je testo presuho, dodamo mrzlo vodo. Oblikujemo v krog oz. disk in ga zavijemo v prozorno folijo ter shranimo v hladilnik, da se ohladi. Dobro uro do dve.

Če doma nimate multipraktika, testo enostavno pripravite z rokami.

Hladno testo položimo na rahlo pomokan peki papir. Jaz načeloma vedno testo razvaljam na peki papirju, saj ga z njim enostavno prestavim v pekač in tudi sprijema se mi ne.

Testo razvaljamo na premer pekača in z njim obložimo pekač, pomagamo si s prsti da testo pritisnemo ob dno in rob pekača. Uporabila sem pekač za pite premera 26cm, brez snemljivega oboda. Nikakor ga ne pozabite premazati z maslom, če želite pito spraviti iz njega. 🙂 Shranimo ga v hladilnik, da se ponovno ohladi. 

Pečico segrejemo na 180°C, na testo položimo peki papir in nanj stresemo fižol za peko. Pečemo 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ter pečemo nadaljnjih 5 minut. V tem času se lotimo priprave nadeva.

Sestavine za nadev:

  • 350g bučnega pireja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica moke
  • ščepec soli
  • 80-100g rjavega sladkorja
  • 150g sladke smetane
  • cimet, klinčki, muškatni orešček

Priprava:

V posodo stresemo vse sestavine in dobro premešamo, da se spojijo. V nadev priporočam dodajanje začimb kot so cimet, klinčki ali muškatni orešček. Res obogatijo okus nadeva. Količino sladkorja ustrezno prilagodite, saj so nekatere buče bolj sladke kot druge.

Nadev prelijemo preko testa in pečemo 25 minut. Ko je pita pečena, počakamo da se ohladi. Pred postrežbo okrasimo s stepeno sladko smetano.

sladke-petke.si