Nedavno sem na blogu objavila recept za bučni cheesecake. Moja prva sladica iz buče me je tako očarala, da sem se odločila, da pripravim še kakšno. Tokrat sem se lotila priprave bučne pite. Hrustljavo krhko testo z nadevom iz bučnega pireja in sladke smetane.
Za pripravo sladic iz buč, potrebujemo pire. Priprava je enostavna, vzame le nekaj časa. Pozitivna plat je, da ga lahko pripravimo vnaprej, shranimo v hladilnik oziroma zamrznemo, do trenutka ko se bomo lotili priprave sladice.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Za pripravo pireja potrebujemo srednje veliko bučo, masleno, muškatno ali Hokaido. Sama se uporabila masleno. Bučo olupimo in izdolbemo semena. Narežemo jo na koščke in položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo na 180°C nekje pol ure, da se buča zmehča. Bučo lahko tudi skuhamo, vendar bo potrebno pri kuhani buči pire ožeti, saj bo drugače pretirano voden. Ko je buča pečena, jo še vročo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiru, spasiramo. Pire damo v cedilo in pustimo, da se ohladi, hkrati bo odtekla tudi vsa odvečna voda.
Bučna pita
Oprema
- pekač za pite premera Ø26cm
Sestavine
Sestavine za testo
- 250 g moke
- 150 g mrzlega masla
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 2 x jajci
- ščepec soli
- mrzla voda (opcijsko)
Sestavine za nadev
- 350 g bučnega pireja
- 2 x jajci
- 1 x rumenjak
- 1 žlica moka
- 80-100 g rjavegasladkorja
- 150 g sladke smetane
- začimbe: cimet, klinčki, muškatni orešček, sol
Navodila
Priprava testa in valjanje
- Za pripravo testa, v posodo multipraktika stresemo moko in sol.
- Dodamo na koščke narezano mrzlo maslo, razžvrkljani jajci in sladkor. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo.
- Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. V koikor je testo presuho, dodamo mrzlo vodo.
- Oblikujemo v krog oz. disk in ga zavijemo v prozorno folijo ter shranimo v hladilnik, da se ohladi. Dobro uro do dve.
- Testo razvaljamo na premer pekača in z njim obložimo pekač, pomagamo si s prsti da testo pritisnemo ob dno in rob pekača.
- Pekač predhodno namažemo z maslom.
- Sranimo ga v hladilnik, da se ponovno ohladi.
Priprava nadeva
- V posodo stresemo vse sestavine in dobro premešamo, da se spojijo. V nadev priporočam dodajanje začimb kot so cimet, klinčki ali muškatni orešček. Res obogatijo okus nadeva. Količino sladkorja ustrezno prilagodite, saj so nekatere buče bolj sladke kot druge.
Peka pite
- Pečico segrejemo na 180°C, na testo položimo peki papir in nanj stresemo fižol za peko.
- Pečemo 20 minut, nato odstranimo fižol in papir ter pečemo nadaljnjih 5 minut.
- Nadev prelijemo preko testa in pečemo 25 minut.
- Ko je pita pečena, počakamo da se ohladi.
- Pred postrežbo okrasimo s stepeno sladko smetano.