Takoj, ko se ohladi in naravo krasijo prečudovite jesenske barve, pomislim na cimetove rolice. Upam, da nisem edina in tudi vi spadate med ljubitelje te dišeče kvašene sladice.
Tokrat sem se poigrala s klasičnim receptom za cimetove rolice in ga spremenila na način, da sem v testo dodala bučni pire. V Sloveniji sladice z dodatkom bučnega pireja še niso pretirano znane, kot na primer v ZDA, kjer je jeseni vse v bučnih okusih – od slanih do sladkih jedi. Najbolj znana je vsekakor bučna pita, ki jo Američani postrežejo za Dan zahvalnosti. Mojo verzijo recepta najdete TUKAJ.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Za pripravo pireja potrebujemo srednje veliko bučo, masleno, muškatno ali Hokaido. Bučo olupimo in izdolbemo semena. Narežemo jo na koščke in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo na 180 °C nekje pol ure, da se zmehča. Lahko jo tudi skuhamo, vendar bo treba pri kuhani buči pire ožeti, saj bo drugače pretirano voden. Ko je buča pečena, jo še vročo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, spasiramo. Pire damo v cedilo in pustimo, da se ohladi, hkrati bo odtekla tudi odvečna voda.
Testo za bučne cimetove rolice je bolj mehko in sočno, ampak če se vam bo zdelo preveč mehko, dodajte moko. To je odvisno od tega, kako “tekoč” je pire oz. koliko vode se skriva še v njem.

Bučne cimetove rolice
Sestavine
Testo:
- 625 g moke
- ščepec soli
- 1 x rumov sladkor
- 1 x paket suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 200 ml mleka
- 200 g bučnega pireja
- 2 x jajci
- 100 g masla
Nadev:
- 80 g masla
- 4 žličke cimeta
- 80 g rjavega sladkorja
Preliv:
- 200 g maskarpone sira
- 4-5 žlic mleka
- 1 žlica sladkorja v prahu
Navodila
- V manjši posodi zmešamo kvas, mlačno mleko in sladkor. Počakamo nekje 5 minut, da nabrekne.
- V posodi električnega mešalnika zmešamo moko, sol in rumov sladkor.
- Ko kvas nabrekne, mu primešamo razžvrkljana jajca in bučni pire. Nato mokre sestavine vlijemo v moko.
- Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Mešamo še vedno na nizki hitrosti.
- V posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo. Ko dodamo vso maslo, povečamo hitrost in mešamo dobrih deset minut.
- Testo prestavimo v namaščeno skledo in pokrijemo s plastično folijo ali kuhinjsko krpo, da počiva in vzhaja.
- Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino in ga razvaljamo v pravokotno obliko.
- Testo premažemo z mehkim maslom in potrosimo z mešanico cimeta in rjavega sladkorja.
- Tesno zvijemo v rulado in narežemo na rolice, ki jih polagamo v pekač namaščen z maslom. Med njimi puščamo dovolj prostora, saj bodo pred peko še vzhajale.
- Pokrijemo in pustimo vzhajati dobrih 30 minut. Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo od 20 do 25 minut.
- Ko so ohlajene jih premažemo s prelivom.




