Zadnjih par mesecev sem nenehno sanjala o piti iz slanega krhkega testa z nadevom iz čebule. Tako se mi je vtisnila v spomin, ko sem jo jedla več kot deset let nazaj v eni prijetni restavraciji v Mariboru. Ker pa je restavracija žal že nekaj časa zaprta, je bil skrajni čas, da jo pripravim kar sama. Ponosna, da je uspela že pri prvem poskusu, saj zna za marsikoga biti priprava krhkega testa preveč zahtevna in zamudna. Krhko testo mora biti drobljivo, sestavine naj bodo pred uporabo hladne, nujno mora pred peko počivati na hladnem, pri valjanju testa ne smemo pretiravati z moko. Tukaj zelo pomaga, če testo valjamo med dvema peki papirjema. Kar sem se naučila je, da mora biti pred peko dobro ohlajeno. Odkar upoštevam te nasvete, so moje pite prava uspešnica.
Hrustljavo krhko testo in nadev iz karamelizirane čebule, kaj je sploh lahko boljše? Niti drobtinica ni ostala. Je pa res, da sem obsedena s čebulo in bi to pito lahko jedla vsak dan. 😂
Sestavine za testo:
- 250g moke
- 100g masla
- ščepec soli
- 1 jajce
- 2 žlici hladne vode
Priprava testa:
V posodi kuhinjskega sekljalnika (multipraktika) združimo moko, ščepec soli in na kocke narezano hladno maslo. Hitro zmiksamo, da dobimo grobo kašo. Stresemo v skledo, dodamo razžvrkljano jajce in hladno vodo ter na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v plastično folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.
Ohlajeno testo med dvema peki papirja razvaljamo v krog s premera našega pekača (jaz sem uporabljala pekač za pito s snemljivim dnom premera 26 cm). Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. Testo prepikamo z vilicami in ga pred peko ponovno damo v hladilnik za cca. pol ure. Preden gre testo v pečico mora biti res dobro ohlajeno. V kolikor ste v časovni stiski, ga damo v zamrzovalnik za deset minut in bo pripravljeno na peko.
Na testo položimo peki papir in preko posujemo fižol za slepo peko. Potisnemo v segreto pečico na 180°C in pečemo deset minut. Odstranimo fižolčke in pečemo še naslednjih pet minut.
Testo vzamemo iz pečice in ga postavimo na rešetko.
Sestavine za nadev:
- 100g masla
- 3 srednje veliki čebuli
- 1 rdeča čebula
- 1 šalotka
- 1x por
- 2 mladi čebuli
- 200ml sladke smetane
- 2 jajci
- sol, poper, muškatni orešček
- 100g slanine
Čebulo, šalotko in por očistimo ter vse narežemo. Ni potrebno, da je čebula nasekljana na manjše koščke, saj jo bomo karamelizirali na maslu in bo tako razpadla. Na ponev damo maslo in počakamo, da se stopi. Dodamo čebulo (navadno, šalotko, rdečo, mlado) in por. Začinimo s ščepcem soli. Pražimo dobre pol ure, da se čebula razpusti in dobi sladkast okus. Maso odstavimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Slanino narežemo na manjše koščke in jo na hitro popražimo na ponvi, da bo hrustljava.
V čebulo dodamo slanino, razžvrkljana jajca, sladko smetano in začinimo s soljo, poprom ter muškatnim oreščkom. Po želji tudi s ščepcem mletega čilija. Nadev enakomerno razporedimo po testu. Pito damo v segreto pečico na 180°C za dobre pol ure. Pečeno postavimo na rešetko in jo po dvajsetih minutah odstranimo iz pekača.
Postrežemo s svežo zeleno solato, rukolo ali špinačo.