V zadnjem mesecu sem veliko časa posvetila odkrivanju receptov jedi, ki so zaznamovale del Slovenije, v katerem sem rojena. Govorim o hribovitem delu Štajerske, imenovanem Haloze. V kolikor jih še niste obiskali, veliko zamujate. Od prečudovitih razgledov, prijaznih ljudi, okusnih preprostih jedi in odličnem kozarčku rujnega vinčka.
Haloška gibanica je tradicionalna sladka ali slana pogača iz kvašenega testa. Priznati moram, da postanem ob pripravljanju teh jedi sentimentalna, saj se spomnim babice, od katere bi lahko dobila izvirne recepte in zgodbe o pomenu gibanice. Žal je ni več med nami. Tako sem se morala iz interneta in starih kuharic dokopati do recepta za gibanico.
Tradicionalno je haloška gibanica pečena v krušni peči, moja je bila nažalost v navadni pečici. V vseh receptih sem zasledila večjo količino skute, ki jo je lahko preveč, še posebej, če pečete v manjšem pekaču. Sama sem pekla v nizkem okroglem pekaču premera 38cm. Lahko rečem le, da je bila moja gibanica (pre)bogata z nadevom. 😀 V kolikor ne razpolagate z še večjim pekačem testo in nadev raje razdelite na dva dela in spečite dve gibanici.
Sestavine za testo:
- 500g moke
- zavitek suhega kvasa
- ščepec soli
- zavitek limoninega sladkorja
- 1 žlica sladkorja
- 2 jajci
- 2,5dcl mlačnega mleka
- 40g masla sobne temperature
Večjo posodo namastimo z maslom in damo na stran. V manjši posodi zmešamo jajca in mleko. Z električnim mešalnikom zmešamo moko, sol, sladkor in kvas. Suhi mešanici moke dodamo jajčno zmes. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak je dodajanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in mešamo dobro minuto do dve, toliko da se vso maslo poveže s testom.
Testo prestavimo v prej namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Ko se količina testa podvoji lahko testo do naslednjega dne shranimo v hladilnik. Namreč testo je mehkejše in okusnejše v kolikor počiva v hladilniku kakšen dan. Pred izvedbo naslednjega koraka je potrebno, da se testo segreje na sobno temperaturo.
V kolikor testa ne boste dajali v hladilnik se lotimo valjanja in peke.
Testo razvaljamo v obliko kroga, na debelino 1cm. Pekač namastimo in obložimo s peki papirjem. Testo preložimo v model, pri čemer je nujno da testo sega čez pekač, saj bomo po robovih nadev gibanice prekrili s tem testom. Lotimo se priprave nadeva.
Sestavine za nadev:
- 750g skute
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja
- ščepec cimeta
- 3 žlice drobtin
Vse sestavine zmešamo skupaj in z njim prekrijemo gibanico. Iz 200g kisle smetane, 2 jajc in žlico sladkorja pripravimo še preliv, katerega prelijemo preko skutnega nadeva. Testo, ki sega čez pekač zavihamo nazaj preko gibanice in jo damo v segreto pečico na 180 stopinjah. Pečemo dobrih 40 minut.
Ko je gibanica pečena jo vzamemo iz pečice in počakamo, da dobre pol ure počiva v pekaču. Pred postrežbo potrosimo s sladkorjem v prahu.
Res je bila moja gibanica bogato nadevana s skuto, ampak me je kljub temu popeljala v otroška leta.