Na veliki petek imamo kristjani post. Ne bom dolgovezila o tematiki posta in velike noči, saj so Sladke Petke kulinarični blog. Iz tega razloga je prav, da vam dam idejo kaj postaviti za post na mizo. Odkar pomnim smo na ta dan jedli ribe in krompirjevo solato.
Na Štajerskem smo krompirjevo solato jedli z bučnim oljem in čebulo. Tokrat pa je klasična krompirjeva solata obogatena s kislimi kumaricami in mlado čebulo. Namesto olja pa za preliv uporabimo kombinacijo majoneze in gorčiče.
File osliča je bil pečen v bogatem pivskem testu. Prvič sem ga delala in ponovno sem si na koncu priprave rekla: “Zakaj tega ne delam večkrat?” Pivsko testo ni primerno le za peko rib, ampak tudi mesa in zelenjeve (brokoli, cvetača).
Sestavine za krompirjevo solato:
- 700g krompirja
- 2 mladi čebuli
- 3 kisle kumarice
- 4 žlice majoneze
- 1 žlica gorčice
- sol in poper
Krompir temeljito operemo in ga stresemo v kozico, ki jo napolnimo z vodo. Pristavimo na štedilnik in kuhamo 30 minut. Preden krompir odstavimo preverimo, da je kuhan. Vročo vodo odlijemo in krompir v hladni vodi ohladimo.
Ohlajenega olupimo in ga narezemo skupaj z ostalimi sestavinami. V posodo dodamo narezan krompir in vse preostale sestavine ter premešamo. Solato pripravimo pred postrežbo in nikakor ne par ur prej. Solata je res kalorijska bomba, a je tako dobra. 🙂
Sestavine za pečeno ribo:
- 4 fileji zamrznjenega osliča
- sol, poper
- 200-250ml piva
- 200g moke
- 1 jajce
- rastlinsko olje
- krhlji limone
File osliča pred pripravo dobro osušimo in začinimo s soljo in poprom. Predlagam, da zamrznjene fileje vzamete iz zamrzovalnika uro pred peko, saj bodo drugače preveč mehki in vodeni, kar bo povzročilo, da se pivsko testo fileja ne bo oprijelo.
V skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico in vanjo stremo jajce. Mešamo z metlico in počasi dolivamo pivo. Struktura testa mora biti gostejša kot je testo za palačinke in ne sme imeti nobenih grudic.
Na štedilnik pristavimo, vanjo dodamo olje in počakamo, da se segreje. Osliče fileja pomočimo v testo in damo v olje. Cvremo na zmerni temperaturi dokler ne dobijo zlato rjave barve. Odlagamo jih na papirnate brisačke, katere popijejo odvečno olje.
Pred postrežbo jih pokapljamo z limono, isto predlagam, da naredimo pri krompirjevi solati.