Valentinovo je najverjetneje razlog, da so se v trgovini police šibile pod košaricami z jagodami. Bile so tako mamljive, da se jim seveda nisem mogla upreti. Priznam, da niso takšne kot v sezoni, ampak če si ljubitelj jagod te to ne zmoti. 🙂
Sestavine za tortno podlago:
- 80g moke,
- 1/2 žličke pecilnega praška,
- 3 jajca,
- 70g sladkorja,
- 30g masla.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Maslo stopimo ter počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.
Jajca ter sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo moko in na koncu stopljeno maslo. Maso prelijemo v namaščen pekač premera 22 ali 24 cm. Pečemo dobrih 20 minut. Ko je torta pečena počakamo, da se ohladi.
Sestavine za kremo:
- 500g mascarpone sira
- 70g sladkorja v prahu
- 150g bele čokolade
- 6 lističev želatine (en paket)
- sok polovice limone
- lupinica ene limone
- 250ml sladke smetane
Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. V kolikor uporabljamo mikrovalovko bodimo pozorni, da čokolado topimo v intervalih. Počakamo, da se čokolada ohladi.
Maskarpone, sladkor v prahu, sok in lupinico limone zmešamo z električnim mešalnikom. Lističe želatine namočimo v mrzli vodi za deset minut. Po desetih minutah ožete stopimo v mikrovalovki.
Stepemo sladko smetano in že se lahko lotimo mešanja kreme.
V maskarpone z električnim mešalnikom primešamo stopljeno belo čokolado in želatino. Ne pretiravamo z mešanjem, le toliko da se sestavine združijo. Zadnji korak je, da z lopatico v kremo vmešamo stepeno sladko smetano.
Ko je krema pripravljena, se lotimo sestavljanja torte. 🙂
Na tortni podstavek položimo obrezan biskvit (po želji lahko obrežemo, kot je vidno na sliki). Biskvit ovijemo v acetatno folijo ter jo obdamo s tortnim obročem. Biskvit premažemo z jagodno marmelado, v kolikor ni dovolj tekoča, jo damo v mikrovalovno pečico za par sekund. Jagodam odstranimo zelene dele in ji prerežemo na polovice. Polagamo jih ob tortni obroč, s prerezano stranjo navzven.
Po biskvitu prelijemo kremo in pogladimo vrh torte. Torto postavimo v hladilnik za par ur, da se krema strdi. Pred postrežbo vrh torte okrasimo s svežim jagodam.