Jagodna torta z grškim jogurtom

Recept za jagodno torto z grškim jogurtom sem na blogu že objavila, sem pa dodelala izgled torte in fotografije, ki so res uspele. Torta je sestavljena iz sočnega biskvita, kreme iz maskarpone sira, grškega jogurta in sladke smetane. Dodatno svežino torti dodajo sveže jagode in pire, ki ga lahko pripravimo iz svežih ali zamrznjenih jagod.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za biskvit:

  • 2 jajci
  • 70g sladkorja
  • 60g moke
  • 2 žlici rastlinskega olja

Priprava:

Pečico segrejemo na 170°C. Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo presejano moko in dodamo olje. Maso prelijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač premera 20cm (v kolikor boste biskvit obrezali kot sem ga jaz, potem predlagam peko biskvita v pekaču premera 22cm) . Pečemo 10-15 minut. Ko je biskvit pečen počakamo, da se na mreži ohladi.

Sestavine za kremo:

  • 400g grškega jogurta
  • 250g maskarpone sira
  • 80g sladkorja v prahu
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 6 lističev želatine
  • 200g sladke smetane

Priprava:

V posodo dodamo grški jogurt, maskarpone, sladkor v prahu in vanilijevo pasto ter zmešamo. Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. Nato jih ožamemo in v kozici razpustimo oz. razstopimo v mikrovalovni pečici. Stopljeni želatini primešamo dve žlici kreme. Želatino vmešamo v jogurtovo kremo. Na koncu primešamo stepeno sladko smetano.

Na tortni podstavek položimo biskvit. Biskvit ovijemo v acetatno folijo (po želji obrežemo, kot je vidno na sliki) in jo obdamo s tortnim obročem. Jagode operemo, jim odrežemo zeleni del ter jih razpolovimo. Položimo jih ob rob torte in čez prelijemo jogurtovo kremo. Torto shranimo v hladilnik za uro do dve, da se krema strdi.

Sestavine za preliv:

  • 250g svežih/zamrznjenih jagod
  • 1-2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 lističa želatine

Jagode očistimo in jih z mešalnikom zmiksamo v pire. Dodamo sladkor in pire segrejemo. Dodamo ožete lističe želatine in zmešamo. Prelijemo čez ohlajeno torto in jo ponovno shranimo v hladilnik.

Pred postrežbo odstranimo obod, folijo in torto okrasimo s svežimi jagodami.

sladke-petke.si