Z možem sva velika ljubitelja leče. No on še posebej, saj se trudi da jo vsak teden uvrstim na jedilnik😂. Kar niti ni težko, saj je res zelo uporabna. Odlično se poda v juhe, solate, iz nje naredimo veganski bolonez, polpete, mesno štruco ali kari.

Na trgovinskih policah najdemo zeleno, črno, rjavo in rdečo lečo. Rdeča mi je do sedaj najbolj pri srcu, saj ko se skuha doda juhi kremno teksturo. V moji lečini juhi se skriva korenček in kar nekaj aromatičnih sestavin, ki juho po okusu spremenijo v pravo bombo. Od klasične čebule in česna do čilija in ingverja.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • 1 čebula
  • 4 stroke česna
  • košček ingverja
  • 2 rdeča čilija
  • 2 korenčka
  • 200g rdeče leče
  • olivno olje
  • kurkuma, dimljena rdeča paprika, mleta kumina, lovorov list, zelenjavna jušna kocka
  • voda ali zelenjavna jušna osnova
  • konzerva sesekljanih pelatov
  • konzerva kokosovega mleka
  • kodrolistnati ohrovt

Priprava:

Korenček narežamo na manjše kocke ali kolobarje. Čebulo, česen in čili nasekljamo. Ingver naribamo. Rdečo lečo zgolj speremo pod hladno vodo, ni je potrebno predhodno namakati.

V velikem loncu segrejemo olivno olje. Dodamo korenje in čebulo ter pražimo, dokler se ne zmehčata, približno 5 minut. Nato v ponev stresemo česen, čili in ingver ter začimbe (1 žličko kurkume, 1/2 čajne žličke dimljene rdeče paprike in 1/2 čajne žličke kumine, 2 lovorova lista). Kuhamo dokler ne zadiši, približno 1 minuto.

Dodamo lečo, pločevinko pelatov ter še za pločevniko vode z jušno kocko oz. zelenjavne jušne osnove ter kokosovo mleko. V kolikor boste uporabili zelenjavno jušno osnovo potem kocke ni potrebno dodajati. Premešamo in zavremo. Pokrijemo in zmanjšajmo temperaturo na srednje. Kuhamo in občasno mešamo dokler se leča ne skuha (približno 30 minut). Po potrebi zalijemo z dodatno vodo/zelenjavno jušno osnovo.

Zadnjih pet minut kuhanja v lonec stresemo nasekljan kodrolistnati ohrovt, ki ga lahko nadomestimo tudi s svežo špinačo. Po želji začinimo s soljo in poprom.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close