Za koromač bi lahko rekla, da spada pod prezrto zelenjavo. Večina se že zgraža, ko samo izgovorim besedo koromač. Svetujem, da ga postopoma vpeljete v svoj jedilnik, saj vsebuje veliko vitamina C – kar dvakrat toliko kot enaka količina pomaranč. Je odličen topilec maščob, zato ni nobenega izgovora, da ga ne uvrstite v svoj meni v decembru, ko se vsi zavedamo, da zaužijemo precej slabih sestavin. 🙂

Uporabimo ga lahko v omakah za testenine, kot pečeno prilogo ali v juhi. Okus je sicer specifičen, ampak vsaki jedi doda eksploziven tisti IT. 🙂 Jaz mu dam thumbs up. 🙂

 

Sestavine za juho:

  • 500 g korenčka
  • 1 večji koromač (če so manjši uporabite dva)
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • liter zelenjavne jušne osnove
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • kisla smetana

 

Koromač in korenček narežemo na kolesca ali rezine. Čebulo narežemo na četrtine. Česen olupimo.

Pečico segrejemo na 190 stopinj.

V pekač damo narezan korenček, koromač ter čebulo, katero pokapljamo z olivnim oljem. Zelenjavo pečemo dobrih 20 minut. Po dvajsetih minutah zelenjavo premešamo ter dodamo stroka česna in pečemo še 20 minut. Dokler zelenjava ni mehka ter popečena.

Ko je zelenjava popečena jo damo v ponev skupaj z zelenjavno osnovo in vse skupaj solimo ter popramo. Počakamo, da zavre. Na zmernem ognju kuhamo dobrih 15 minut. Zadnji korak je, da vse skupaj prelijemo v blender, da dobimo gladko juho. Poskusimo ter začinimo po potrebi. Okrasimo s kislo smetano.

Koromačevo juho sem jedla prvič in bila nad samim okusom presenečena. Kljub temu, da smo dodali korenček je na koncu ostal v ustih okus koromača.

Priporočam. 🙂

Lep mrzel pozdrav, KK

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close