Kari iz pečene cvetače in rjave leče

Kari je pri nama na jedilniku skoraj vsak teden, saj ga res obožujeva. Rada kombiniram različne sestavine, od zelenjave do stročnic, mesa ali rib. Kot osnovo največkrat uporabljam rdečo ali zeleno že vnaprej pripravljeno pasto, ali kombinacijo različnih začimb (curry, kumina, koriander, garam masala).

Ko se karija lotimo, je priporočljivo da ga skuhamo toliko, da ga imamo še za dodaten dan ali dva. Tokrat sem ga pripravila v kombinaciji cvetače in leče. Na blogu pa najdete recept tudi za čičerikin kari s cvetačo, RECEPT.

Pri pripravi uporabimo kuhano lečo, ali iz pločevinke ali jo predhodno skuhamo. Pred kuhanjem rjave leče ne pozabimo namočiti, saj bo tako kuhana tik-tak.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Pečena cvetača:

  • 1 glava cvetače
  • mleti česen, sladka in dimljena paprika, sol, poper
  • olivno olje

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Cvetači odrežemo liste in jo razrežemo na manjše cvetke, katere razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Začinimo s soljo, poprom, česnom, sladko in dimljeno papriko ter olivnim oljem. Pečemo od 20 do 30 minut.

Sestavine kari:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • začimbe: curry, kurkuma, koriander, kumina, garam masala
  • 250g kuhane rjave leče
  • 120g češnjevih paradižnikov
  • konzerva pelatov
  • komzerva kokosovega mleka
  • 80g pečene paprike
  • sol, poper, sirača

Priprava:

Medtem, ko se naša cvetača peče, si pripravimo preostale sestavine. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Paradižnike razpolovimo ter pečeno papriko narežemo na manjše koščke.

V kozici segrejemo olivno olje in popražimo nasekljano čebulo. Dodamo nasekljan česen ter začimbe. Ponovno pražimo minuto ali dve, da začimbe spustijo svojo aromo.

V kozico vlijemo pelate, polovico konzerve vode in dodamo češnjeve paradižnike. Na zmerni temperaturi kuhamo pet minut. Nato dodamo lečo, pečeno cvetačo in papriko ter prilijemo še kokosovo mleko. Kuhamo še par minut in po potrebi začinimo. V kolikor se vam v hladilniku skriva kodrolistnati ohrovt, ga lahko na koncu primešamo kuhanemu kariju.

Kari postrežemo s kuhanim rižem, z arašidi ter koščkom limete. Pa dober tek. 🙂

sladke-petke.si