Kokosova torta z malinami

Minilo je precej časa od zadnjega recepta za torto na mojem blogu. Priznam, da sem se zato na tokratno peko res pripravila, saj sem se počutila, da sem kar nekoliko iz prakse. Strah je bil odveč, saj je tortica izpadla točno tako kot sem si zamislila, tako po okusu, kot po videzu.

Torta je sestavljena iz sočnega mandljevega biskvita, kreme iz maskarpone sira, smetane in kokosovega namaza ter svežih malin. Torta ni pretežka, saj sveže maline poskrbijo za svežino in dodajo rahlo kislost. Definitivno kombinacija za ljubitelje kokosa ter osvežilnih tort.

Priporočam, da torto pripravite dan prej, da čez noč počiva v hladilniku, da se krema strdi in torta prepoji z okusi.

Sestavine za biskvit:

 • 6 jajc sobne temperature
 • 180g sladkorja
 • 100g zmletih mandljev
 • 125g moke
 • 1/2 žličke pecilnega praška

Priprava biskvite:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake skupaj s sladkorjem stepemo. Rumenjake razžvrkljamo in jih primešamo stepenim beljakom. Masi dodamo zmlete mandlje. Mešamo rahlo, da ohranjamo zračnost. Na koncu primešamo še moko s pecilnim praškom, katero smo predhodno presejali.

Tortni model premera 23cm namastimo in obložimo s peki papirjem.

Pečico segrejemo na 180°C in torto pečemo med 35-40 minutami. Preden biskvit vzamemo iz pečice preverimo ali je pečen. Pečenega ohladimo na rešetki.

Sestavine za kremo:

 • 300g maskarpone sira
 • 500g sladke smetane
 • 100g kokosovega namaza
 • 50g kokosa
 • 250g malin
 • za okrasitev: pražene kokosove kosmiče, sveže maline

Priprava kreme:

Maskarpone in kokosov namaz zmešamo. Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo z lopatico primešamo maskarpone kremi.

Na koncu dodamo še kokos. Kremi ni potrebno dodajati sladkorja, saj je kokosov namaz dovolj sladek.

Sestavljanje torte:

Ohlajen biskvit prerežemo vodoravno na 3 dele.

Na tortni podstavek položimo prvi biskvit. Kremo namažemo ali s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo po biskvitu. Po kremi razporedimo sveže maline. Pazimo, da jih ne polagamo preveč ob robu biskvita. Maline prekrijemo z naslednjim kosom biskvita in ponovimo postopek s kremo in malinami.

Vrh torte in robove premažemo s kremo. Nekaj si je prihranimo za dokončno okrasitev torte (po želji). Pri glajenju kreme po vrhu in robovih si pomagamo z lopatko in plastično “deščico”, katere so namenjene okraševanju tort. Torto postavimo čez noč v hladilnik.

Pred postrežbo torto okrasimo z ostankom kreme, svežimi malinami in praženimi kokosovimi kosmiči.

Kako naredimo pražene kokosove kosmiče? Na štedilnik pristavimo ponev, vanjo vsujemo kosmiče. Ko opazimo, da začnejo spreminjati barvo zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem pražimo dobro minuto, toliko da kosmiči dobijo zlato barvo.

sladke-petke.si