V zadnjih tednih vsepovsod opazim krofe, v trgovinah in na družbenih omrežjih. Tako, da je tudi pri meni napočila čas, da nabavim sestavine in se lotim priprave. Tokrat moji krofi niso polnjeni s klasičnim nadevom, marelično marmelado, ampak z doma pripravljeno vanilijevo kremo. Priprava vanilijeve kreme je podobna pripravi pudinga, pri kuhanju moramo biti pozorni, da ne nastanejo grudice. Če pa se vam to zgodi, obstaja način kako to rešimo. Kremo spustimo skozi cedilo in tako dobimo gladko vanilijevo kremo.
Vanilijevo kremo po tem receptu pripravljam že več kot deset let. Uporabim jo največkrat kot nadev za šamrole. Celoten recept za šamrole najdete TUKAJ.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 500g namenske moke za krofe (lahko tudi 1/2 ostre in 1/2 gladke moke)
- 250 toplega mleka
- 1 paket suhega kvasa (7g)
- 50g sladkorja + 1 žlica sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 rumenjake
- 2 žlici ruma
- 50g masla sobne temperature
Mleko segrejemo in mu dodamo žlico sladkorja ter paket suhega kvasa. Premešamo in počakamo pet minut, da se kvas aktivira. Rumenjake in sladkor (navadni + vanilin) spenimo. V maso dodamo še rum. V posodo električnega mešalnika dodamo moko in žličko pecilnega praška ter premešamo.
Vanjo vlijemo spenjena jajca in mešanico kvasa ter mleka. Začnemo z mešanjem na nizki hitrosti, toliko da se sestavine povežejo v enotno zmes. Nato v posodo postopoma dodajamo na koščke narezano maslo sobne temperature. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla, povečamo hitrost in gnetemo 10-12 minut. Testo je pripravljeno, ko je sijoče, mehko in gladko.
Stresemo ga na rahlo pomokano površino in iz njega oblikujemo kroglice težke med 60-70g. Kroglice polagamo na pomokan prt. Ko končamo jih pokrijemo, da vzhajajo.
Na štedilnik pristavimo kozico, v katero vlijemo približno liter olja za cvrtje in ga segrejemo na 160-170°C. V segreto olje polagamo krofe, z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo za tri minute. Po treh minutah jih obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pečene polagamo na papirnate brisačke. Krofe napolnimo z vanilijevo kremo, spodaj recept za pripravo.
Sestavine za vanilijevo kremo:
- 2 jajci
- 5 žlic sladkorja + 2 vanilijeva sladkorja
- 3 žlice moke
- 1 žlička vanilijeve paste
- pol litra mleka
Pol litra mleka vlijemo v kozico in na štedilniku segrejemo do rahlega vretja. Jajca, sladkorja (vanilijev in navaden sladkor) ter moko zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre ga odstavimo in vanj vlijemo jajčno maso. Posodo pristavimo nazaj na štedilnik in z metlico vmešamo maso. Ko se masa zgosti je krema pripravljena. Do uporabe jo pokrijemo s plastično folijo, da se ne naredi skorja.