Kvinojina solata

Kvinoja je bogato živilo, ki vsebuje veliko beljakovin. Kljub svoji zdravi sestavi, jo uporablja zelo malo ljudi. Je pa bila pred časom tudi meni neznano živilo, ki ga v moji shrambi ni bilo. Iz kvinoje lahko pripravimo solate, dodatek k juhi, zajtrk ali kot prilogo mesnim jedem.

V tokratni objavi sem pripravila solatno skledo iz kvinoje, pečene zelenjave in avokada, s prelivom iz gorčice. Zdrava in okusna skleda, ki jo pripravimo v dobre pol ure. Dober predlog za kosilo za v službo, saj je solata odlična postrežena tudi hladna. Priporočam, da v tem primeru prihranite nekaj dresinga, s katerim osvežite jed pred postrežbo. Pa ne pozabite na rezino limete.

Kvinojo lahko nadomestimo z rižem, tudi zelenjavo s katero koli drugo. Tisto kar imate radi oz. se nahaja v vaši shrambi/hladilniku. Preliv je pripravljen iz kombinacije olja, kisa, gorčice in za sladki dotik, javorjevega sirupa. Uporabimo lahko tudi med, v kolikor sirupa nimamo.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za dve osebi:

  • 200g kvinoje
  • 1 sladek krompir
  • 1 brokoli
  • 1 avokado
  • za preliv: 1 žlica jabolčnega kisa, 1 žlica javorjevega sirupa, 60g olivnega olja, 2 žlički gorčice, sol, poper
  • 1 rdeč čili
  • semena in sok limete

Pečico segrejemo na 200°C.

Sladek krompir olupimo in narežemo. Razporedimo ga po pekaču in prelijemo z 1 žlico olivnega olja, 1/2 žličke soli in ščepcem popra. Na ločen pekač stresemo narezane cvetove brokolija in začinimo s soljo, dimljeno papriko in česnom v prahu. Oba pekača postavimo v pečico in pečemo približno 25 minut. Na polovici premešamo.

Medtem ko se zelenjava peče, skuhamo kvinojo. Kvinojo moramo pred kuhanjem vedno dobro sprati pod tekočo vročo vodo. Stresemo jo v kozico, dodamo vodo (razmerje 1:2) in zelenjavno jušno kocko. Počakamo, da mešanica, zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo, dokler kvinoja ni puhasta, približno 15 minut.
Preliv pripravimo tako, da zmešamo olivno olje, kis, gorčico, med ali javorjev sirup in sol ter poper. Kuhano kvinojo zmešamo s prelivom in razporedimo v servirna krožnika oz. skledi. Po vrhu dodamo pečen krompir in brokoli ter okrasimo z mešanimi semeni in narezanim avokadom. Za dodatno svežino dodamo košček limete.

sladke-petke.si