Danes, 16.oktobra je svetovni dan hrane in mogoče je prav danes idealen dan za spremembo. Spremembo, ki se nanaša na organizacijo, nakupovanje in kuhanje. Le s povezavo vsega boste lahko zagotovili, da se bo v vaših smetnjakih našlo manj odpadne hrane.

Po zadnjih podatkih je vsak osmi prebivalec našega planeta lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane, in to kljub temu, da je proizvodnja hrane – vsaj za zdaj – še zadostna.

V 2013 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kg hrane, v 2015 pa 73 kg ali 14 % več.

Odpadna hrana nastaja pri pripravi in uživanju hrane, zato za začetek (začetki so najtežji🤓) upoštevajte naslednje:

  • Bodite pozorni pri zlaganju hrane v hladilnik. Prepričajte se, da gre novo nakupljena hrana v ozadje hladilnika, medtem ko starejšo hrana spravite na sprednjo stran oziroma v vidno polje. Tako boste vedno vedeli kaj je potrebno porabiti.
  • Pojejte ostanke! Ali jih vzamite v službo in s tem dodatno še prihranite in se izognite neokusni hrani v menzah.
  • Spoprijateljice se z zamrzovalnikom. Zamrzovalnik je vaš najboljši prijatelj! Zamrznite vse svoje ostanke v zamrzovalnih vrečkah, ne pozabite na datum, ko je bil shranjen v zamrzovalnik ali ko ga morate uporabiti.
  • Redno načrtujte svoje obroke, preden greste po nakupih. Naredite načrt za prihajajoči teden pred vami in nato napišite svoj seznam nakupov hrane – če se boste držali napisanega vas ne bo zamikalo impulzno nakupovanje stvari, ki jih ne potrebujete in ki največkrat privedejo do odpadne hrane.
  • Ne obiskujte trgovin vsak dan, poglejte v svoj hladilnik, zamrzovalnik in v shrambo. Porabite tisto, kar že imate in prihranite denar.
  • Ne odvrzite starega kruha! Iz kruha lahko naredite tisoč in eno stvar, od drobtin, krutonov za solate, juhe. Celo sladice lahko pripravite iz njega. Ali ga enostavno spravite v zamrzovalnik in ko si ga boste zaželeli segrejte v mikrovalni.
  • Ohranite proizvode. Produkta ni treba zavreči samo zato, ker ni več tako lep kot takrat ko ste ga prinesli iz trgovine. Mehko sadje uporabite za smotije, zelenjavo se lahko uporabijo v juhah, omakah za testenine itd.
  • In najpomembnejše: izobrazite druge ljudi. Ampak vseeno začnite pri sebi. 😘

 

Na mojem blogu se znajde kakšen recept kako porabiti zelenjavo, ali v odlični Toskanski mineštriokisajte zelenjavo.

Več kmalu. 😍

Iz regrata narejeni rezanci in domači pesto (bazilika iz mojega vrta😘)

Maslo z zelišči iz našega vrta 😘

Okisana zelenjava (cvetača, zelje, korenček)

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close