Ob prebiranju italijanskih kuharskih knjig sem ugotovila, da njoki niso pripravljeni le iz krompirja, ampak jih lahko pripravimo iz rikote, ješprenja, zdroba… Moji njoki tokrat vsebujejo zelo zdravo sestavino, in sicer proseno kašo.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Mlinotest. Prosena kaša naše none je pripravljena v desetih minutah, zato boste za pripravo njokov potrebovali dobrih 30 minut.  Potrebujemo le proseno kašo, moko in začimbe.

Njoki iz prosene kaše se veganski, saj ne vsebujejo nobenih živalskih izdelkov.

Njoki iz prosene kaše

Čas priprave 45 minut
čas kuhanja 15 minut
celotni čas priprave 1 ura
Št. obrokov 4
Nekoliko drugačni njoki.

Sestavine

Sestavine za njoke

  • 250 g prosene kaše
  • 100 g moke
  • začimbe: sol, poper, muškatni orešček

Navodila 

Priprava njokov

  • Na štedilnik pristavimo kozico s soljeno vodo. Ko voda zavre, vanjo stresemo proseno kašo, ki smo jo predhodno splakniti pod mrzlo vodo. Kuhamo deset minut. Kašo odcedimo in počakamo, da se malce ohladi.
  • V posodo stresemo proseno kašo, moko in začimbe ter premešamo, da dobimo enotno testo. Lahko pa testo pripravimo tudi v multipraktiku, v katerega stresemo kašo in počasi dodajamo mešanico moke in začimb. To testo bo bolj gladko, saj bo kaša med obdelavo razpadla.
  • Testo damo na pomokano površino in ga razdelimo na štiri dele. Iz vsakega dela oblikujemo podolgovat svaljk in ga z nožem narežemo na njoke. Po želji naredimo na njoke vzorec z vilico ali s prstom nežno pritisnemo na sredino vsakega njoka.
  • Na štedilnik pristavimo lonec s soljeno vodo. Ko voda zavre, vanjo stresemo njoke in jih kuhamo, dokler ne priplavajo na površje, cca. 3-4 minute.
  • Postrežemo z vašo najljubšo omako. Jaz priporočam pesto in parmezan.