Prvi maj je bil namenjen počivanju in ustvarjanju. Sama sem se tokrat lotila priprave njokov. In ne navadnih njokov, ampak njokov iz sladkega krompirja. Oba sva bila popolnoma navdušena nad njimi.

Sestavine za njoke:

  • 2 večja sladka krompirja (moja sta tehtala skupaj 650g)
  • 5 jogurtovih lončkov moke
  • ščepec soli

 

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompirja prepikamo z vilico in ju položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pekač položimo v segreto pečico in pečemo dobro uro in pol. Čas peke je odvisen od velikosti krompirja. Notranjost krompirja mora biti popolnoma mehka. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.

V posodo damo moko in sol. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo pretlačen pečen krompir. Nadaljujemo z mešanjem, dokler se sestavine ne združijo in dobimo enotno testo. V kolikor je testo lepljivo, dodamo še malce moke. Testo mora biti enotno in prožno, ampak še vedno mehko.

Pri izdelavi njokov je potrebno, da je delovna površina dobro pomokana, da se nam njoki ne prilepijo. Testo razdelimo na štiri kose. Na pomokani površini iz testa naredimo dolge svaljke s premerom približno 1,5 cm. Nato razrežemo svaljke na manjše njoke. Lahko jih pustite v obliki blazinic, sama sva pa preizkusila lesen pripomoček za oblikovanje njokov, katerega sva kupila v Firencah. Recimo, da so nama kar lepo uspeli. Vaja dela mojstra .

V kozico zavremo vodo in vanjo dodamo njoke in kuhamo za kratek čas. Takoj, ko priplavajo na površino so pripravljeni. Preostanek njokov sem spravila v vrečke in dala zamrznit.

V tem času porjavimo maslo s svežim žajbljem. Na štedilnik pristavimo ponev in vanj dodamo kos masla (slabih 100g). Ko se maslo začne topiti dodamo cca. deset lističev žajbla. Ko se barva masla spremeni v rjavo in vidimo, da so lističi žajbla postali hrustljavi, je omaka pripravljena. Dodamo kuhane njoke, dobro premešamo in kuhamo še dobro minuto. Toliko, da maslo objame naše njokce in jih nekoliko zapeče. Pred postrežbo dodamo še parmezan in naše odlično kosilo je pripravljeno.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close