Na velikonočni mizi ne sme manjkati vsaj ene sladice z okusom orehov, so kot nek sinonim za veliko noč. Najprej sem imela v mislih peko potice in si na koncu premislila ter spekla orehovo pletenico. Testo mehko in sočno (kot ponavadi😍, meni s suhim kvasom vedno uspe) ter orehov nadev, ki mu ne manjka niti kapljica aromatičnega ruma.

Sestavine za testo:

  • 400g moke
  • ščepec soli
  • paket suhega kvasa
  • 200ml mleka
  • 50g sladkorja
  • 50g masla
  • 1 jajce

Postopek priprave:

Mleko in sladkor damo v kozico in pristavimo na štedilnik ter segrejemo. Z električnim mešalnikom, z nastavkom za gnetenje, na nizki hitrosti zmešamo moko, suh kvas in sol. Dodamo jajce sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mlečno mešanico. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in gnetemo od 8-10 minut. 

Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo 1,5 ure, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.

Sestavine za nadev:

  • 150g mletih orehov
  • šilček ruma
  • 100ml mleka ali sladke smetane
  • 1 žlica slardkorja
  • 1 žlica drobtin

Postopek priprave nadeva: Orehe, rum, sladkor in drobtine prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano.

Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko. Če ne uspe, lahko robove brez problemov malo obrežemo. 

Nadev enakomerno porazdelimo po testu. Testo zvijemo v rulado in jo posredini prerežemo ter spletemo v kito. Začetek in konec babke nekoliko potisnemo skupaj in jo prestavimo v namaščen in s peki papirjem obložen podolgovat pekač.

Pokrijemo s plastično folijo in vzhajamo med 30-45 minut. Drugo vzhajanje lahko preskočimo in jo takoj premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v segreto pečico na 180 stopinj.

Pečemo 30 minut. V kolikor se bo pletenica začela pretirano po vrhu zapekati, jo pokrijemo s mokrim peki papirjem. Po desetih minutah jo prestavimo iz pekača na rešetko ter počakamo, da se ohladi.

Po želji pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close