Na velikonočni mizi ne sme manjkati vsaj ene sladice z okusom orehov, so kot nek sinonim za veliko noč. Najprej sem imela v mislih peko potice in si na koncu premislila ter spekla orehovo pletenico. Testo mehko in sočno (kot ponavadi😍, meni s suhim kvasom vedno uspe) ter orehov nadev, ki mu ne manjka niti kapljica aromatičnega ruma.
Sestavine za testo:
- 400g moke
- ščepec soli
- paket suhega kvasa
- 200ml mleka
- 50g sladkorja
- 50g masla
- 1 jajce
Postopek priprave:
Mleko in sladkor damo v kozico in pristavimo na štedilnik ter segrejemo. Z električnim mešalnikom, z nastavkom za gnetenje, na nizki hitrosti zmešamo moko, suh kvas in sol. Dodamo jajce sobne temperature. Postopoma v posodo vlijemo mlečno mešanico. Mešamo pri nizki hitrosti, toliko časa da se sestavine povežejo v enotno zmes. Naslednji korak umešanje masla, katerega dodajamo košček po košček. Mešamo še vedno na nizki hitrosti. Ko v posodo dodamo zadnji košček masla povečamo hitrost in gnetemo od 8-10 minut.
Testo prestavimo v namaščeno skledo in prekrijemo s plastično folijo, da počiva in vzhaja. Pri meni je trajalo 1,5 ure, da se je količina testa podvojila. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora.
Sestavine za nadev:
- 150g mletih orehov
- šilček ruma
- 100ml mleka ali sladke smetane
- 1 žlica slardkorja
- 1 žlica drobtin
Postopek priprave nadeva: Orehe, rum, sladkor in drobtine prelijemo s segretim mlekom oz. sladko smetano.
Vzhajano testo prestavimo na pomokano površino. Razvaljamo ga v pravokotno obliko. Če ne uspe, lahko robove brez problemov malo obrežemo.
Nadev enakomerno porazdelimo po testu. Testo zvijemo v rulado in jo posredini prerežemo ter spletemo v kito. Začetek in konec babke nekoliko potisnemo skupaj in jo prestavimo v namaščen in s peki papirjem obložen podolgovat pekač.
Pokrijemo s plastično folijo in vzhajamo med 30-45 minut. Drugo vzhajanje lahko preskočimo in jo takoj premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v segreto pečico na 180 stopinj.
Pečemo 30 minut. V kolikor se bo pletenica začela pretirano po vrhu zapekati, jo pokrijemo s mokrim peki papirjem. Po desetih minutah jo prestavimo iz pekača na rešetko ter počakamo, da se ohladi.
Po želji pred postrežbo potresemo s sladkorjem v prahu.