V teh dnevih, ko bo zaradi nizkih temperatur potrebno iz balkona pospraviti zelišča, se borim z idejami kako najbolje uporabiti čim več zelišč. Zavedam se, da vse ne bodo preživele v notranjih prostorih, niti nimam prostora za celi gozd, ki ga imam na balkonu. 🙂 Vam ob priložnosti pokažem še kakšno idejo kako uporabiti zelišča, ena izmed boljših so sladice, katerim začimbe dajo posebni, drugačen in eksploziven okus.
Sestavine za 4-5 kozarcev:
- 600 ml sladke smetane
- pest sveže bazilike
- 50g sladkorja
- vrečka lističev želatine
- jagodna marmelada
- za okrasitev: sveža bazilika
Postopek priprave zeliščne panna cotte:
Lističe bazilike operemo, obrišemo in jih natrgamo. Sladko smetano vlijemo v plastično posodo s pokrovom, dodamo natrgano baziliko in posodo, pokrito shranimo za par ur oziroma še bolje čez noč v hladilnik. V tem času se bo smetana lepo odišavila z baziliko. 🙂
Drugi dan smetano precedimo, baziliko zavržemo, saj je opravila svoje delo.
Sladko smetano in sladkor rahlo segrejemo na štedilniku, toliko da se sladkor raztopi. Želatino namočimo za približno deset minut v hladno vodo, nato jo ožamemo in vmešamo v smetano. Tukaj bodite pozorni, da se želatina povsem razpusti.
Panna cotto vlijemo v kozarčke in jih pokrijemo s prozorno folijo, da se na panna-cotti ne naredi skorjica. Postavimo jo za par ur ali čez noč v hladilnik. Pred serviranjem panna cotto okrasimo z jagodno marmelado in lističem sveže bazilike.
Dober, sladek tek, KLAVDIJA. 🙂