Nedelje si ne predstavljam brez goveje juhe niti brez pečene kure (beri:piščanca). Pri nas doma je skoraj že tradicija, da mama speče v nedeljo celega piščanca.

Tole je bilo prvič, da sem spekla za naju celega piščanca. Da ne boste mislili, da sva vsega takoj pojedla. Nisva, temveč sva iz ostankov pripravila kakšen dan kasneje solato, sendviče in tako naprej.

Iz kosti sem pripravila odlično kokošjo osnovo, katero sem uporabila za rižote.

Sestavine:

  • zeliščno maslo (lahko uporabite navadno maslo)
  • cel piščanec
  • limona
  • sol
  • sveža zelenjava (korenček, čebula, por, koromač, česen..)
  • sveža zelišča (rožmarin, lovorov list)

 

 

Dobre pol ure pred pečenjem piščanca vzamemo iz hladilnika, v kolikor ste kupili svežega.

Piščanca dobro operemo ter osušimo s papirnatimi brisačkami. Piščanca znotraj ter zunaj natremo s soljo.

Zelenjavo prav tako operemo ter jo na grobo narežemo.

Česen in čebulo olupimo ter čebulo prerežemo.

Zelenjavo skupaj s čebulo ter česnom položimo v pekač ter pokapljamo z olivnim oljem.

Limono prepikamo z nožem ter jo skupaj s svežimi zelišči porinemo piščancu v rit.

Piščanca namažemo z zeliščnim maslom.

Kako ga pripravimo? Peteršilj ter mlado čebulo narežemo ter primešamo zmehčanemu maslu. V kolikor masla ne boste v celoti porabili ga lahko zamrznete in uporabite ob priložnosti ob kakšnem dobrem steaku, na njem pripravite jajčka.

Piščanca položimo na zelenjavo ter pečemo približno eno uro in dvajset minut.

Med peko večkrat preverimo kaj se dogaja. V kolikor se nam bo zdelo, da je zelenjava presuha dodamo malce vode.

Ko je piščanec pečen ga iz pekača prestavimo na desko, kjer naj počiva dobrih 15 minut.

Pečenega piščanca narežemo ter serviramo skupaj z zelenjavo.

Dober tek in lepo nedeljo. 🙂

 

 

Ko je piščanec pečen ga iz pekača prestavimo na desko, kjer naj počiva dobrih 15 minut.