Jajčevec je bil lep čas na moji listi osovraženih jedi. 🙂 Verjetno iz razloga, ker sem v preteklosti naletela na res neokusno jed iz jajčevcev. Na potovanju po Italiji sem se opogumila in mu ponovno dala priložnost, od takrat ga obožujem in vse ostalo je zgodovina. Iz njega lahko pripravimo nešteto jedi, sama sem tokrat pripravila polnjene jajčevce z mletim mesom. Na blogu prav tako najdete recept za Zloženko iz jajčevcev, ali za kakšen drug predlog za kosilo, kot je goveji ragu ali piščančji paprikaš.
Sestavine:
- 2 srednje velika jajčevca
- 500g mletega mesa
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlička paradižnikovega koncentrata
- konzerva pelatov
- 1/2 žličke origana
- 1/2 žličke bazilike
- sol in poper
- 50g parmezana
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Jajčevca prerežemo po dolgem. Z žličko izdolbemo meso, pri tem pazimo da ne poškodujemo lupine in da pustimo ob robu nekaj mesa. Meso jajčevca narežemo na manjše koščke. Notranjost jajčevcev premažemo z olivnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem in postavimo v pečico za petnajst minut.
V tem času pripravimo nadev za jajčevce.
Čebulo in česen očistimo in nasekljamo na drobno. Kozico pristavimo na štedilnik in segrejemo olivno olje. Na njem na hitro prepražimo nasekljano čebulo in česen. V posodo stresemo mleto meso in pražimo pet minut, da meso spremeni barvo. V kolikor želite bolj karamelizirano meso, ga popražimo posebej.
K mesu dodamo narezane koščke jajčevca, omako, koncentrat in začimbe (bazilika, origano, sol, poper). S soljo ne pretiravamo, saj bomo v maso dodali nariban parmezan. Kuhamo deset minut, na koncu masi primešamo polovico parmezana, polovico prihranimo za posip.
Jajčevce vzamemo in pečice in jih položimo na pult, mesno zmes bogato naložimo na jajčevce in posujemo s preostankom parmezana. Položimo v pečico in pečemo 30 minut.
Postrežemo s svežo solato.