Do včeraj nisem bila ljubiteljica sacher torte. Vedno, ko sem jo poskusila, je bila pretirano sladka in biskvit trd ter suh. Te sacher kocke imajo popolno namočen biskvit, sladko kislo marelično marmelado in so prelite z ganachem. Odlične. 🙂
Sestavine:
- 150g čokolade
- 150g masla
- 6 jajc
- 140g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 žlička vanilijeve esence
- 140g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- za namočiti biskvit: rum ali mleko z rumom
- za nadev: marelična marmelada
- za preliv: 250ml sladke smetane in 200g čokolade
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo, damo na stran da se zmes nekoliko ohladi. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov in polovice sladkorja stepemo čvrst sneg.
Rumenjake, preostanek sladkorja, vanilijev sladkor in esenco zmešamo z električnim mešalnikom. Ko dobimo penasto jajčno zmes, počasi prilijemo stopljeno čokolado. Dodamo še presejano moko in pecilni prašek. Dobro premešamo in na koncu z lopatico na rahlo primešamo sneg. Maso vlijemo v namaščen pekač premera 26x26cm. Prvih deset minut pečemo pri rahlo odprti pečici (pomagamo si s kuhalnico), naslednjih dvajset minut pečico zapremo. Ko bo biskvit pečen ga ohladimo v priprti pečici (20-30 minut bo dovolj).
Biskvit vzamemo iz pečice, odstranimo iz pekača in ga popolnoma ohladimo na rešetki. Ohlajenega po dolžini prerežemo na pol. Oba kosa namočimo z rumom (če bodo rezine jedli otroci raje z mlekom😀) ter nato še oba premažemo z marelično marmelado. V kolikor marmelada ni tekoča, jo za par sekund postavimo v mikrovalovno pečico. Drugo polovico biskvita položimo na prvo in rahlo pritisnemo, da se oba dela spojita.
Na koncu pripravimo še ganache.
Sladko smetano vlijemo v kozico in jo pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi smetano segrejemo. Pozor: smetana ne sme biti pretirano vroča in nikakor ne sme zavreti.
Ko bo dovolj topla jo odstavimo iz štedilnika in vanjo dodamo čokolado. Navado imam, da vse skupaj pustim kakšnih par minut, šele nato začnem z mešanjem. Mešamo tako dolgo, da dobimo svetlečo čokoladno kremo.
Ganache polijemo po rezinah in počakamo, da se strdi. Narežemo na kocke. Priznati moram, da so rezine drug dan še boljše. 🙂