Shortbead prihaja iz Škotske, gre za testo, ki je v originalu narejeno iz belega sladkorja, moke ter masla, v razmerju 1:2:3.
Za lažjo predstavo gre za masleno krhko testo. Moram priznati, da sem mislila, da bo shortbread po peki precej trd, ampak sem bila nad samo teksturo pozitivno presenečena. Gre za zelo mehek ter dišeč končni izdelek. Uporabimo ga lahko v sladki ali slani izvedbi. V glavi imam že tisoč in eno kombinacijo. 🙂
Sestavine:
75g masla
250g moke
2 žlički pecilnega praška
60 g sladkorja
ščepec soli
1 jajce
150ml jogurta (uporabila tekoči MU jogurt)
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pravokotni pekač obložimo s peki papirjem.
V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in sol. V maso na koščke narežemo mrzlo maslo ter z rokami mešamo tako dolgo, da dobimo testo podobno drobtinam.
V drugi posodi stepemo jajce ter primešamo jgurt. Tekoče sestavine vlijemo v suhe. S pomočjo prstov premešamo sestavine, da dobimo mehko testo.
Na pomokani površini testo razvaljamo (približno 2 cm višine) ter s okroglim modelčkom izrežemo štiri kroge, katere pazljivo položimo na obložen pekač.
Shortbreade pečemo 15 minut.
Preden jih prerežemo je pomembno, da se popolnoma ohladijo.
V vmesnem času lahko pripravimo nadev. Odločena sem bila, da bo to najbolj preprosta, ampak hkrati bombastična kombinacija. Naj dvigne roko tisti, ki ne mara Jagod in smetane. 🙂 Nikogar ne vidim. 🙂
Za nadev:
sveže jagode
sladka smetana
sladkor v prahu
Sladko smetano čvrsto stepemo. Smetani lahko po želji dodamo malce vanilijeve esence. Jagode narežemo na tanke rezine.
Shortbread prerežemo, spodnji del namažemo s smetano ter nanjo položimo rezine jagod. Pokrijemo z drugo polovico ter sadni sendvič posipamo s sladkorjem v prahu.
Lep sladek pozdrav,KK