Preprosto poletno morsko kosilo s pridihom azijske kuhinje. Ali školjke obožujete ali jih ne marate, mislim da sredine ni. Jaz jih obožujem, ampak šele zadnjih deset let. Danes so školjke ena izmed mojih ljubših jedi, še posebej skupaj s testeninami.
V tokratni objavi z vami delim recept za školjke v omaki iz česna, ingverja in kokosovega mleka. Zraven školjk obvezno postrežemo dišečo hrustljavo bageto, katero pomakamo v okusno pekočo omako.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 1,5kg školjk (klapavic)
- 30g masla
- 3 stroki česna
- košček ingverja
- 1 žlica rdeče kari paste (PASTA)
- 1 žlica ribje omake
- 200ml kokosovega mleka
- 100ml jušne osnove
- pest svežega peteršilja in sveža tajska bazilika
Priprava:
Školjke najprej preberemo in poškodovane ali odprte takoj zavržemo. Namočimo jih v vodo in jih temeljito očistimo, nato jih za 20 minut namočimo v mrzlo vodo, da se izloči ves pesek. Česen in ingver olupimo in na drobno nasekljamo.
Posodo pristavimo na štedilnik in stopimo maslo. Prepražimo česen in ingver, da zadiši. Dodamo žličko ribje omake in rdeče kari paste ter pražimo par minut, da se pasta razpusti.
V posodo vlijemo jušno osnovo in kokosovo mleko. Kuhamo par minut. Dodamo školjke in dušimo toliko časa, da se školjke odprejo, dobrih pet minut. Občasno lonec parkrat potresemo.. Pred postrežbo zavržemo vse školjke, ki se niso odprle. Primešamo nasekljan peteršilj in tajsko baziliko, pokapljamo s sokom limete.