Pri pripravi bolonjske omake uporabljam kombinacijo mlete govedine in svinjine. Za okrepitev okusa uporabimo par rezin slanine. Temelj italjanske bolonjske omake, kot vseh njihovih jedi, je tako imenovan soffritto. Soffritto je kombinacija čebule, korenja in stebelne zelene. Iskreno tole bazo uporabljam pri večini jedi, kot so rižote, mineštre, omake.
Vsekakor bo bolonjska omaka odlična, če uporabimo kvalitetne sestavine – kvalitetne paradižnike in meso. Drug nasvet je, da se nam pri pripravi bolonjske omake, naj ne mudi. Kuhanje na nizki temperaturi naj traja vsaj dobro uro in pol. Na ta način, iz mešanice mesa, zelenjave in začimb izvlečemo res maksimalno okusa.
Pozitivna plat bolonjske omake je tudi ta, da jo lahko ohlajeno zamrznemo.
Italijani postrežejo bolonjsko omako najraje z doma narejenimi širokimi rezanci. Sama jo obožujem na kvalitetnih al dente špagetih. Ni pa niti malo dolgočasna bolonjska omaka, saj je tisoč in ena različiča, kako jo lahko uporabimo. Zato predlagam, da je ne skuhamo le za eno kosilo. 🙂
Sestavine:
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- 2 srednje velika korenčka
- 1 steblo zelene
- 500g mešanega mletega mesa
- konzerva paradižnikove omake + enaka količina zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1dcl rdečega vina
- začimbe: sol, poper, lovorov list, bazilika in origano
- 2 žlici mleka
Zelenjavo očistimo in nasekljamo. V velikem loncu segrejemo nekaj žlic olivnega olja in prepražimo čebulo. K čebuli najprej stresemo korenček ter pražimo par minut, šele nato dodamo zeleno in česen. Zelenjavo med občasnim mešanjem pražimo deset minut.
V lonec dodamo mleto meso in kuhamo deset do petnajst minut, da razbijemo vse grudice mesa in tekočina izpari. V meso vlijemo rdečo vino in pred dodajanjem ostale tekočine kuhamo par minut, le toliko da alkohol izpari. Dodamo paradižnikovo omako, zelenjavno jušno osnovo (odmerimo s konzervo od paradižnikov), koncentrat in začimbe. Premešamo in počakamo, da zavre. Zmanjšamo temperaturo in delno pokrito kuhamo vsaj 90 minut. Po želji zadnjih deset minut v bolonjsko omako dodamo 2 žlici mleka ali smetane (v originalnem receptu je ni, ampak lepo poveže sestavine).
Postrežemo z al dente kuhanimi špageti.