Včasih je bila v moji shrambi samo navadna gorčica. No, danes je v moji shrambi vedno preveč (odprtih) kozarčkov gorčice. Od navadne, dijonske, z okusom koromača in dodatkom gorčičnih semen. Ugotavljam, da je gorčica res vsestranska sestavina, saj jo lahko uporabimo za dresinge za solato, dodatek omakam ali z njo začinimo meso.
V tokratni objavi najdete recept za svinjski file z gorčično omako. Omaka se lepo poda k rožnato pečenemu svinjskemu fileju. Odlično kosilo ali večerja, ko se hočemo pocrkljati.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.
Sestavine:
- 500g svinjskega fileja
- sol, poper, olivno olje
- 250ml smetane za kuhanje
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica gorčice z gorčičnimi semeni
- voda
Priprava mesa:
Lotimo se priprave mesa. Preden svinjski file spečemo, naj se segreje na sobno temperaturo. Meso operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Premažemo ga z žlico olivnega olja in začinimo s soljo in poprom.
Na štedilnik pristavimo dovolj veliko ponev in počakamo, da se segreje. Meso popečemo iz vseh strani. Tale korak lahko po želji izpustimo, ampak nam ta majhen trik pomaga pri karamelizaciji mesa, s katerim naše meso dobi dodaten okus.
Pečico segrejemo na 200°C. Pekač z mesom položimo v pečico in kuhinjski termometer potisnemo v najdebelejši del mesa. Pečemo 15-20 minut oz. dokler termometer ne doseže želene temperature (za svinjski file priporočam med 65-70°C). Pri svinjini termometer skoraj vedno uporabljam, saj res ne želim na krožniku prepečenega in suhega kosa mesa.
Pečen file odstranimo iz pečice, preložimo na desko in pustimo, da pred rezanjem počiva najmanj 10 minut.
Medtem ko meso počiva, naredimo omako. Ponev, v kateri smo pekli meso vrnemo na štedilnik in dodamo smetano in obe gorčici. Premešamo, da z dna pekača postrgamo vse koščke. V kolikor bo omaka preredka lahko primešamo par žlic vode, saj mora biti omaka dovolj gosta, da jo prelijemo preko mesa. Ko je omaka vroča dodamo nasekljan peteršilj in začinimo s soljo in poprom.
File narežemo na debelejše rezine in polijemo z gorčično omako. V kolikor želimo lahko narezano meso položimo v omako. Postrežemo s kuhanim grahom in skledo solate.