Svinjski souvlaki s špinačnim rižem

Na letošnjem dopustu sem grško hrano ponovno vzljubila. Pozabila sem vse okusne jedi, ki jih znajo pripraviti in pocrkljati naše brbončice. Kar nekaj jedi sem poskusila prvič in kar nekaj sem jih do sedaj pripravila doma.

V kolikor še niste, priporočam tudi pripravo Grške bougatse, recept zanjo najdete TUKAJ (klik).

Nedavno sem doma pripravila souvlaki iz svinjine in Spanakorizo (grški špinačni riž). Priprava Spanakoriza je preprosta, odličen vegetarijanski obrok ali priloga. Izjemen okus in aromo mu dajejo zelišča in limonin sok.

Svinjino predlagam, da pripravimo dan poprej, da ima dovolj časa, da se marinira v jogurtu, kar bo pripomoglo, da bo sočna in mehka. Souvlaki spečemo ali na zunanjem žaru ali žar ponvi.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine:

  • brizg olivnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 200-250g špinače
  • 1 lonček basmati riža ali dolgozrnate riža
  • 2 lončka jušne zelenjavne osnove
  • košček masla
  • lupinica ene limone
  • sok polovice limone

Priprava Spanakoriza:

Čebulo in česen nasekljamo. V kozico vlijemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo česen ter pražimo še minuto ali dve, da zadiši.

V kozico stresemo očiščeno špinačo in kuhamo 3-4 minute, dokler ne ovene. Dodamo sol, poper, lupinico limone, basmati riž in zelenjavno jušno osnovo ter premešamo. Riž pred dodajanjem oeremo pod tekočo vodo, saj bo drugače špinačni riž preveč lepljiv.

Pokrijemo in zmanjšamo temperaturo na nizko. Kuhajte 25 minut, dokler se riž ne zmehča in skuha. Dušimo 20-25 minut, dokler se riž ne skuha. Na koncu dodamo košček masla, limonin sok ter nasekljan koper.

Sestavine:

  • 500g svinjske ribice
  • 250g grškega jogurta
  • 2 strta stroka česna
  • 1 večja limona (sok in lupinica)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička medu ali javorjevega sirupa
  • 1 žlička suhega origana
  • sol, poper

Priprava:

V posodi združimo vse sestavine za marinado. Svinjsko ribico narežemo na nekoliko večje kose in jo dodamo v marinado. Pokrijemo in pustimo marinirati vsaj en dan v hladilniku.

Lesena nabodala namočimo v vodi (če boste pekli na žaru) in marinirano svinjino nabodemo na nabodalca. Žar ponev predhodno segrejemo in nabodala pečemo dobrih 5 do 7 minut na vsaki strani do zlato rjave barve. Pri peki svinjine moramo biti zelo pozorni, saj je s predolgo peko suha in gumijasta.

Souvlaki postrežemo s pečenim krompirjem, zelenjavo in spanakorizem.

sladke-petke.si