Tokrat bom z vami delila recept za hitro in zelo okusno omako iz domačih haloških paradižnikov. Zelo priročna za dni, ko nam primanjkuje časa za pripravo kosila oz. večerje, namreč omaka je pripravljena v dobrih 30 minutah. In sedaj, ko je več kot dovolj domačega paradajza, pripravo omake zelo priporočam.
Ne gre za navadno paradižnikovo omako, saj ji aromo in karakter dodata česen in čili. Za svežino pa še dodatno poskrbi sveža bazilika.
Sestavine:
- svež rdeč čili
- dva stroka česna
- olivno olje
- sol, poper, origano
- pest sveže bazilike
- 600-800g svežih paradižnikov
- testenine (špagete, peresnike)
- parmezan
Priprava:
Na žlici olivnega olja prepražimo na kolobarje narezane čilije. Ko se čiliji zmehčajo jih ali odstranimo iz ponve ali dodamo na drobno narezan česen. Če niste ljubitelj pekoče hrane vam svetujem, da čilije odstranite ter jih dodate jedi na koncu. Sama sem naredila isto, saj bi drugače bila omaka prepekoča zame.
K česnu dodamo narezane paradižnike. Jaz obožujem vsak kos paradižnika, tudi kožo, zato jih nikoli prej ne lupim. Vse skupaj dobro premešamo ter dodamo sol, poper, origano ter pest sveže bazilike. Kuhamo tako dolgo, da se paradižniki zmehčajo ter nastane okusna paradižnikova omaka,.
Špagete ali katerekoli druge testenine skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Ko so testenine kuhane al dente jih odcedimo in primešamo omaki. Dodamo par žlic vode, v kateri so se kuhale. Poskusimo in po potrebi začinimo. Pred postrežbo na testenine naribamo parmezan in natrgamo svežo baziliko. Postrežemo z rukolo, ki smo jo začinili z brizgom olivnega olja, ščepcem soli in limono. Pa dober tek. 😍