Sladice z okusom manga obožujem, jih pa do danes nisem najraje pripravljala. Razlog je okusen, sladek in sočen mango, katerega je pri nas težko kupiti. Navadno je okus kupljenega tako rahel, da se v sladici enostavno izgubi.
Pred časom sem odkrila zamrznjen mango v Hoferju, ki mi je zelo všeč. Uporabljam ga predvsem za smutije, tokrat pa je ena izmed glavnih sestavin torte brez peke.
Kokos mango cheesecake je sestavljen z hrustljave piškotne podlage, osvežilne kreme iz maskarpone sira in kokosovega jogurta ter preliva iz manga. Torta primerna za poletne dni, ki upam da končno le pridejo. 🙂
Sestavine:
- 200g piškotov
- 100g masla
- 2-3 žlice kokosa
Maslo raztopimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Medtem piškote zdrobimo. Ko se bodo piškoti spremenili v drobtine, jim primešamo maslo in kokos. Tortni pekač premera 20-23cm premažemo z maslom in dno obložimo s peki papirjem. Po dnu pekača enakomerno porazdelimo zdrobljene piškote, s prsti jih pritisnemo ob dno. Pekač shranimo v hladilnik za najmanj pol ure. V tem času se lotimo priprave kreme.
Nadev:
- 500g maskarpone sira
- 80g sladkorja v prahu
- 300g kokosovega jogurta
- 200ml sladke smetane
- 6 lističev želatine
Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo za najmanj deset minut.
Maskarpone, jogurt in sladkor v prahu zmešamo z električnim mešalnikom. V kolikor jogurta z okusom kokosa ne najdete, ga lahko nadomestite z navadnim grškim jogurtom. Bo pa vaša tortica brez peke imela še bolj izrazit okus po mangu. Želatino ožamemo in jo raztopimo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku.
V stopljeno želatino dodamo žlico kreme in dobro zmešamo. S tem izenačimo temperaturo želatine s kremo in tako se nam ne bo zgodilo, da bi v naši kremi bile sledi želatine.
Želatino vmešamo v kremo z lopatico ali elekričnim mešalnikom (je hitreje). Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo nato primešamo kremi.
Kremo prelijemo preko piškotnega testa, poravnamo vrh in shranimo v hladilnik dokler se ne strdi (najmanj dve uri). Priporočam, da parkrat s pekačem udarite ob pult, da iz kreme odstranite morebitne mehurčke.
Preliv:
- 300g zamrznjenega manga
- 1 žlica sladkorja
- 3 lističe želatine
Lističe želatine namočimo v mrzlo vodo. V kozico stresemo mango in jo pristavimo na štedilnik. Na srednji temperaturi razpustimo mango, kateremu smo dodali žlico sladkorja (po želji). Ko se mango razpusti mu primešamo ožeto želatino. Torto vzamemo iz hladilnika in po vrhu prelijemo mangov pire. Ponovno shranimo v hladilnik, da se strdi.
Torto odstranimo iz modela in jo okrasimo s svežimi jagodami, malinami in borovnicami. Te dodajo super kontrast mangu in dodatno svežino.