V naslednjih objavah lahko pričakujete le italjanske dobrote. Potovanja po Italiji v zadnjih mesecih so me kulinarično zaznamovala. In navdušila.
S Torto della Nonna sva se spoznali na zajtrku, ko sem v maju obiskala mesto Rim. Na prvi pogled se mi ni zdela nič posebnega, pač neka pita. No, okus je tisti, ki preseneti.
In kaj drugega mi je preostalo kot da poiščem recept in omenjeno torto spečem sama. Za prvič izredno zadovoljna. 🙂
Sestavine za krhko testo:
- 300g moke
- 150g sladkorja
- 5g pecilnega praška
- ščepec soli
- lupinica ene limone
- 150g masla
- 1 jajce
Postopek priprave krhkega testa:
V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sladkor. Dodamo še sol in lupinico limone. Suhim sestavinam dodamo na kocke narezano maslo in vse sestavine premešamo s prsti. Mešamo dokler ne dobimo drobtinam podobne strukture.
Na koncu zmesi primešamo še jajce. Dobiti moramo gladko testo, katero zavijemo v plastično folijo in shranimo v hladilnik za najmanj za pol ure.
Sestavine za italjansko kremo:
- 660ml mleka
- lupinica ene limone
- vanilijev strok
- 2 rumenjaka
- 2 jajca
- 65g moke
- 150g sladkorja
- ščepec soli
- 50g pinjol
- 1 jajce
Postopek priprave italijanske kreme:
Na štedilniku segrejemo mleko, vanilijev strok in lupinico limone.
V drugi posodi razžvrkljamo jajca, rumenjake in ščepec soli. Jajčni masi dodamo moko in sladkor. Mešamo dokler masa ni gladka, brez grudic.
Ko mleko zavre, dodamo v jajčno zmes par žlic mleka. S tem jajca malce segrejemo, in se izognemo umešanim jajcam.
Kozico z vrelim mlekom odstavimo iz štedilnika, vanj vlijemo jajčno zmes, premešamo in pristavimo nazaj na štedilnik. Kuhamo na zmerni temperaturi in nenehno mešamo, vse dokler krema ne dobi goste kremaste strukture (podobne pudingu).
Kremo damo na stran, da se ohladi. V tem času se lotimo valjanja testa.
Pekač za pito s snemljivim obodom premera 26cm premažemo z maslom.
Krhko testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na dva dela, en del naj bo nekoliko večji kot drug.
Večji kos na pomokani površini razvaljamo, v velikost pekača, katerega bomo uporabljali. Testo zelo pazljivo prenesemo (jaz si pomakam z valjarjem) v pekač. Če se vam testo strga nič skrbeti, z ostanki ga pokrpajte.
Testo je sedaj potrebno oblikovati, priporočam, da si pomagate s prsti, nežno pritisnemo ob obod pekača.
Morebitne robove obrežemo, v kolikor ima vaš pekač valovito obrobo vam bo že pekač pomagal narediti lepo obrobo torte.
Testo prekrijamo s peki paprijem ter nanj stresemo fizolčke za peko. Testo s fižolčki pečemo na 180 stopinjah 15 minut. V tem času razvaljamo še drug kos testa. Z njim bomo prekrili Torto della nonna, zato mora biti dovolj razvaljano.
Po poteku 15-tih minut na testo prelijemo kremo in jo prekrijemo s preostankom razvaljanega testa.
Vrh premažemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo s pinjolami.
Torto della nonna damo nazaj v pečico in pečemo 30 minut.
Preden jo potrosimo s sladkorjem v prahu se mora popolnoma ohladiti.