V tokratni objavi z vami delim recept za pito za vse ljubitelje čokolade in malin. Pita je sestavljena iz čokoladnega krhkega testa, nekoliko tekočega čokoladnega ganaša in obilo svežih malin.

Čokoladno krhko testo sem tokrat prvič pripravljala, moki sem dodala kakav in nekoliko več masla. Priprava je bila popolnoma enaka kot pri navadnem krhke testu. V kolikor niste ljubitelji čokolade, lahko na blogu najdete recept za LIMONINO PITO (klik).

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za testo:

  • 200g moke
  • 20g kakava
  • 5og sladkorja
  • ščepec soli
  • 150g masla
  • 1 jajce

Priprava:

Krhko testo najhitreje pripravimo v multipraktiku. V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo, kakav in razžvrkljano jajce. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo. Sama sem uporabljala pekač za pito s snemljivim dnom premera 24 cm in je bilo ravno prav testa. Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. Robove obrežemo.

Testo pred peko ponovno damo v hladilnik. Preden gre v pečico mora biti res dobro ohlajeno. V kolikor smo v časovni stiski, ga damo v zamrzovalnik za dvajset minut in bo pripravljeno na peko.

Medtem ko se testo hladi, pečico segrejemo na 180°C. Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko. Testo pečemo 20 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10 minut. Pečeno testo položimo na rešetko in ga ohladimo. Šele ko bo popolnoma ohlajeno, lahko preko njega prelijemo žametni ganaš.

Sestavine za nadev:

  • 350g sladke smetane
  • 250g temne čokolade
  • 20g masla
  • 4x125g malin

Priprava:

Čokolado na grobo nasekljamo. V kozico vlijemo smetano in dodamo maslo ter vse skupaj segrevamo na srednji temperaturi do vročega. Bodimo pazljivi, saj nam smetana ne sme zavreti. Toplo prelijemo preko nasekljane čokolade. Počakamo nekaj minut in šele nato z lopatico premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes.

Prelijemo preko pečenega in ohlajenega testa. Pito shranimo v hladilnik, da se ganaš nekoliko strdi, najbolje čez noč. Pred postrežbo po ganašu razporedimo sveže maline in po želji par lističev mete.

Čokoladno pito hranimo v hladilniku.