Limonin tart

Limonin tart sem pred leti že poskušala pripraviti, ampak sem takrat imela veliko manj izkušenj in ni bil niti približno podoben tokratnemu. Tart je precej znana francoska sladica, ki je sestavljena iz krhkega testa in nadeva, ki je lahko sladek ali slan. Sama sem izbrala osvežilen nadev iz limon, ki se nam prileže tako v toplih kot zimskih dnevih.

Krhko testo mora biti drobljivo, sestavine naj bodo pred uporabo hladne, nujno mora pred peko počivati na hladnem, pri valjanju testa ne smemo pretiravati z moko. Tukaj zelo pomaga, če testo valjamo med dvema peki papirjema. Kar sem se naučila je, da mora biti pred peko testo dobro ohlajeno. Priprava zato traja malo dlje, a odkar upoštevam te nasvete, so moje pite prava uspešnica.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za testo:

  • 200 g moke
  • 30 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 1 jajce
  • ščepec soli

Priprava:

Krhko testo najhitreje pripravimo v multipraktiku. V posodo multipraktika stresemo moko, sladkor, sol, na koščke narezano hladno maslo in razžvrkljano jajce. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo. Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. V kolikor je testo presuho in se ne sprijema, dodamo žlico mrzle vode. Testo oblikujemo v krog in ga zavijemo v prozorno folijo ter damo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo v krog premera našega pekača, na približno 3mm debelo. Sama sem uporabljala pekač za pito s snemljivim dnom premera 24 cm in je bilo ravno prav testa. Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. V kolikor sem vam kje strga, ga enostavno zakrpamo. 🙂

Robove obrežemo, v kolikor ima vaš pekač valovito obrobo, vam bo že pekač pomagal narediti lepo obrobo tarta.

Testo pred peko ponovno damo v hladilnik. Preden gre v pečico mora biti res dobro ohlajeno. V kolikor smo v časovni stiski, ga damo v zamrzovalnik za dvajset minut in bo pripravljeno na peko.

Medtem ko se testo hladi, pečico segrejemo na 180°C. Pred peko ga prekrijemo s peki papirjem ter nanj stresemo fižolčke za peko ali riž, v kolikor fižolčkov za peko nimamo. Testo pečemo 15 minut, nato fižolčke odstranimo in pečemo še naslednjih 10 minut. 

Testo vzamemo iz pečice in ga položimo na rešetko ter v tem času pripravimo nadev.

Sestavine za kremo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 110 g sladkorja
  • 125ml limoninega soka
  • 3 jajci in 1 rumenjak

Priprava nadeva:

Temperaturo pečice zmanjšamo na 150°C. V posodo mešalnika vlijemo smetano, dodamo sladkor, jajca in limonin sok. Mešamo toliko časa, da se sestavine združijo in sladkor raztopi. Nadev spustimo čez cedilo. Pekač s testom položimo na pravokotni pekač (tako boste pito s tekočim nadevom veliko lažje položili v pečico) in nadev vlijemo preko testa, naj sega vse do vrha.

Pito položimo v segreto pečico in pečemo dobrih 40 minut. Pečeno postavimo na rešetko in počakamo, da se ohladi. Preden pito postrežemo mora biti dobro ohlajena, zato priporočam, da ohlajeno čez noč shranimo v hladilnik.

Pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu in po želji postrežemo s stepeno sladko smetano.

sladke-petke.si