Priprave čokoladne torte sem se lotila res po dolgem času. V kolikor moram izbirati med čokoladno ali sadno torto, bom vedno izbrala sadno torto. Imam raje osvežilne sladice, ampak od časa do časa se prileže odlična in ekstra čokoladna torta. No tale je točno takšna. ❤️

Torta je sestavljena iz čokoladnega biskvita, preprostega čokoladnega moussa in ganaša. V notranjosti torte se skriva presenečenje, in sicer Gorenjka mini rolade z vanilijo. Te mini rolade od nekdaj obožujem in priznam, da so se čokoladni torti podale.

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca sobne temperature
  • 100g sladkorja
  • žlička vanilijevega ekstrakta
  • 30g masla
  • 40g mleka
  • 80g moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 15g kakava

Priprava biskvita:

Maslo stopimo in vanj vlijemo mleko. Premešamo, da se sestavini združita.

Jajca skupaj s sladkorjem stepemo. Stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Jajčni zmesi na rahlo z lopatko primešamo presejano moko, pecilni prašek in kakav.

Ko je moka dobro spojena z jajčno maso, odvzamemo žlico mase in jo dodamo maslu in mleku. Premešamo in mlečno mešanico vlijemo v jajčno zmes. Ponovno na rahlo premešamo, da se vse sestavine spojijo.

Pečico segrejemo na 170°C. Namastimo in obložimo s peki papirjem pekač premera 22-24cm. Biskvit pečemo 15 minut in ga ohladimo na rešetki.

Sestavine za kremo:

  • 750ml sladke smetane
  • 250g čokolade
  • paket želatine s 6 lističi
  • zavoj Gorenjka mini rolad

Priprava:

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.  Želatino namočimo v mrzlo vodo, jo po desetih minutah ožamemo in raztopimo v čokoladi. Sladko smetano vlijemo v posodo električnega mešalnika in jo stepemo. Nato jo nežno primešamo čokoladi. 

Ohlajen biskvit položimo na podlago oz. podstavek, na katerem bomo torto servirali. Okoli biskvita namestimo nastavljiv tortni obroč. Ob notranji rob obroča namestimo acetatno folijo. Tretjino čokoladnega moussa razporedimo po biskvitu.

Na mousse položimo Gorenjka mini rolade. Mož se je razporeditve lotil zelo natančno, kar lahko tudi vidite na spodnji fotografiji. Sami seveda ne rabite tako komplicirati. Preostanek moussa razporedimo po roladicah. Priporočam uporabo brizgalne vrečke, saj boste mousse lahko nabrizgali med roladice in ne bo zračnih mehurčkov. Ko končamo poravnamo vrh torte in jo shranimo v hladilnik za dve uri.

Sestavine za ganaš:

  • 150g čokolade
  • 200g sladke smetane
  • 15g masla

Priprava:

Čokolado na grobo nasekljamo. V kozico vlijemo smetano in dodamo maslo ter vse skupaj segrevamo na srednji temperaturi. Toplo prelijemo preko nasekljane čokolade. Počakamo nekaj minut in šele nato z lopatico premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes.

Ganaš prelijemo preko čokoladnega moussa in našo tortico ponovno shranimo v hladilnik, da se strdi. Pred postrežbo odstranimo obod in acetatno folijo. Za okrasitev uporabimo mešanico 50g stopljene čokolade in 100g maskarpone sira. Lahko pa si za okrasitev prihranimo nekaj čokoladnega moussa.