Cretan pita s feto

Obljubo je potrebno izpolniti, zato z vami delim recept za Kretsko pito, katero sva jedla v najini najljubši restavraciji Beachcomber na otoku Kreta. Tam je bila malce drugače narejena kot moja, saj sem želela združiti v eni sladici burek ter baklavo in še vedno ohraniti okus po feti.

No, lotimo se priprave. 🙂

 

DSCF8458

Prekrivanje pite

 

Sestavine:

  • vlečeno testo (kupljeno)
  • feta sir
  • kisla smetana (180g, cel lonček)
  • olje (olivno/rastlinsko)
  • med
  • limonin sok
  • maslo
  • sladkor v prahu

 

Pekač, katerega sem uporabljala je bil pekač za pite (manjši, premer 10 cm), katerega premažemo z maslom. Glede na količino nadeva, ki sem ga pripravila bi vsekakor lahko uporabila večji pekač za pito.

 

Liste vlečenega testa zelo počasi zlagamo, rapozredimo jih v obliki pravokotnika, tako da se njihovi robovi prekrivajo, da ko bomo nadev prekrili bo pokrit v celoti. Tukaj je potrebno biti precej previden, saj je se vlečeno testo zelo hitro raztrga. Zložila sem štiri liste testa ter vsakega posebej, preden sem ga prekrila z drugim malce posprejala z olivnim oljem. Lahko seveda uporabite rastlinsko olje, jaz sem olivnega, ker je bilo v tako priročni embalaži s šprico. 🙂

 

DSCF8463

Pošpricamo oz. premažemo z oljem

 

Po četrtem listu vlečenega testa je bil čas, da dodam nadev. Za nadev sem skupaj zmešala feto ter cel lonček kisle smetane. Naslednjič, ko bom delala to pito, saj je veliko ljudi, ki so jo poskusili ocenili kot odlično, bom dodati manj nadeva. Najboljša kombinacija je 1:1, torej ista količina kisle smetane ter fete, saj drugače feta zaradi slanosti preveč prevlada, kar se je zgodilo tudi pri meni. Kljub sladkosti zaradi meda, si imel na koncu v ustih okus le po feti.

V nadev nisem dodala nobenih dodatkov, v kolikor bi pito pripravjali na slan način bi predlagala, da se doda sveže začimbe, saj bi s tem okus samo izboljšali.

 

Pito pokrijemo z testom, ki sega čez robove pekača ter ponovno premaženo z oljem. Pečico segrejemo na 180 stopinj ter jo pečemo nekje med 25-30 minutami.

 

DSCF8468

Pečico segrejemo na 180 stopinj

 

Medtem, ko se pita peče si pripravimo mešanico meda ter limoninega soka, katero bomo prelili po vroči piti, da ustvarimo podoben okus kot pri baklavi. Na štedilniku na nizki temperaturi sem stopila med, kateremu sem dodala limonin sok. Meda mora biti enkrat več kot limoninega soka. Uporabila sem med, katerega sem kupila na Grških tednih v Lidlu. Kako nekatere stvari pridejo prav čez čas. 🙂

DSCF8492

Stopimo med z limoninim sokom

 

Ko je pita pečena jo prelijemo z medom. Najmanj dve uri je potrebno pito pustiti, da se ohladi ter prepoji z medom.

 

DSCF8534

Hud predpastnik ne 🙂

 

DSCF8519

Prelijemo vročo pito

 

Ko je pita ohlajena je potrebno najti samo prazne želodčke., ki jo bodo poskusili 🙂

 

DSCF8668

Cretan pie s feta sirom ter prelita z medom

 

Kot že skoraj napisano resnično priporočam, da uporabite manjše količine nadeva zaradi udarnosti okusa fete. Pito bom vsekakor še spekla, saj mi je bila všeč že, ko sem jo poskusila na Kreti. Kombinacija slano-sladko vedno znova preseneti.

Priporočam, da kos pite pred serviranjem potrosite s sladkorjem v prahu.

 

DSCF8685

Cretan pie s feto ter prelita z medom

Sladke Petke

sladke-petke.si