Tortica ustvarjena za ljubitelje manga in kokosa. Sočen biskvit z dodatkom mletih mandljev, osvežilna krema iz kokosovega jogurta in s presenečenjem v sredini.
Pri pripravi mango pireja sem uporabljala vložen mango, nadomestimo ga lahko s svežim. Z vloženim je definitivno manj dela, saj ga ni potrebno olupiti in očistiti. Prav tako pri svežem bodimo pozorni, saj se v njem včasih pojavijo nitke, zato predlagam, da mango spustimo skozi cedilo.
V kremi je uporabljen grški jogurt z okusom kokosa (kupljen v Lidl Slovenija). V kolikor ga ne najdemo, predlagamo uporabo navadnega grškega jogurta, vendar kremi dodamo par žlic mletega kokosa.
Lotimo se priprave. 😍
Sestavine za mangov žele:
- 250g vloženega manga (v kolikor konzerva vsebuje manj manga ga nadomestimo s sokom)
- 4 lističe želatine
Mango s pomočjo blenderja/paličnega mešalnika zmešamo v pire. Po želji mangu dodamo žlico sladkorja. Želatino namočimo v mrzlo vodo za deset minut, nato jo ožamemo in stopimo v mikrovalovni pečici. Želatino primešamo pireju. Dno manjšega tortnega modla (model/posoda naj bo v primeru cca. 4cm manjši kot model, v katerem pečemo torto) obložimo s plastično folijo. V model vlijemo mangov pire in ga shranimo za najmanj dve uri v hladilnik.
V tem času se lotimo peke biskvita.
Sestavine za biskvit:
- 50g moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 30g mletih mandljev
- 3 jajca,
- 70g sladkorja,
- 30g masla
Pečico segrejemo na 180°C. Maslo stopimo in počakamo, da se ohladi. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo.
Jajca in sladkor skupaj z električnim mešalnikom stepamo dobrih deset minut, da se masa podvoji. Z lopatico primešamo presejano moko, mandlje in na koncu stopljeno maslo. Maso prelijemo v namaščen pekač premera 22cm. Pečemo 20 minut. Torto vzamemo iz modela in jo ohladimo na rešetki.
Sestavine za kremo:
- 600g kokosovega jogurta
- 250g maskarpone sira
- paket lističev želatine (6 lističev)
- šilce kokosovega likerja
V posodo dodamo maskarpone, grški jogurt in kokosovo žganje. Premešamo z lopatico. Želatino pripravimo v skladu z navodili na vrečki. Lističe želatine namakamo v mrzli vodi deset minut. Nato jih ožamemo in v kozici razpustimo oz. razstopimo v mikrovalovni pečici. Stopljeni želatini primešamo dve žlici jogurtove kreme. S tem izenačimo temperaturo želatine s temperaturo kreme in se izognemo grudicam. Želatino z električnim mešalnikom vmešamo v jogurtovo kremo.
Na tortni podstavek položimo obrezan biskvit (po želji lahko obrežemo, kot je vidno na sliki). Biskvit ovijemo v acetatno folijo in jo obdamo s tortnim obročem. Na biskvit vlijemo polovico jogurtove kreme. Kremo poravnamo in nanjo položimo mangov žele. Preostanek kreme prelijemo preko želeja. S pomočjo lopatice razporedimo kremo in na koncu pogladimo vrh torte. Torto shranimo v hladilnik za najmanj dve uri.
Sestavine za mangov preliv:
- 150g mango pireja
- 1 žlička sladkorja
- 2 lističa želatine
Lističa želatine namočimo v mrzlo vodo za deset minut. Ožamemo in ju razstopimo v segretem pireju manga (pire pripravimo kot zgoraj opisano). Pire prelijemo preko torte in shranimo v hladilnik za uro do dve, da se strdi.
Pred postrežbo odstranimo tortni obroč in acetatno folijo. Okrasimo s svežimi jagodami, kokosovimi ostržki in mletimi pistacijami.