Nedeljska pečenka v družbi Aronije

Svinjina je ena izmed delikatnejših mesnih izdelkov. Pri peki je potrebno biti res pozoren, da meso ne bo izsušeno in trdo. Škoda je, da tako prečudovit kos mesa uničimo. Tokrat nisem za nedeljsko kosilo postregla le dolgočasne svinjske pečenke s pečeno zelenjavo, ampak je jed postavila na popolnoma nov nivo Aronija.

Kaj sploh je aronija? Aronija spada med superživila, saj vsebuje izredno veliko koristih učinkovin in snovi. Je prav tako najmočnejši naravni antioksidant. Je izrazito zdravilna, meni je najbolj všeč, saj krepi imunski sistem. Več o aroniji in njenih izdelkih si lahko preberete na sophily.si.

Sestavine za nedeljsko pečenko:

  • 1kg svinjskega hrbta brez kosti in kože
  • začimbe: sol, poper, mleta kumina
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 2 večji čebuli
  • 3-4 korenčke
  • Aa aronija, nadev

Pečico segrejemo na 230 stopinj. V pekač položimo olupljen česen, čebulo in korenček. Zelenjavo pobrizgamo z olivnim oljem. Po želji v pekač dodamo rožmarin, lovor in timijan.

Potrebno je, da meso vzamemo iz hladilnika najmanj pol ure prej, da se segreje na sobno temperaturo. Meso pokapljamo z olivnim oljem in posujemo s soljo, poprom in kumino. Začimbe dobro vtremo v meso. Meso položimo v pekač na zelenjavo.

Pečenko pečemo prvih deset minut na 230 stopinjah, nato zmanjšamo temperaturo na 190 in v pekač vlijemo 100ml jušne osnove ali vode. Pečemo še nadaljnjih 50 minut. Med peko večkrat preverimo, da ima dovolj tekočine. To je ključno pri peki, saj bo v nasprotnem primeru pečenka na koncu suha.

Ko je pečenka pečena jo vzamemo iz pečice in jo pokrijemo z alufolijo, da počiva vsaj 15 minut.

Pečenko narežemo na rezine. Postrežemo s pečenim korenčkom in Aa aronijinim nadevom.

Pa dober tek ludi božji. XOXO 🙂

sladke-petke.si