Piščančji souvlaki z bučnim tzatzikijem

Souvlaki je priljubljena grška jed, sestavljena iz koščkov mesa na nabodalu in pečena na žaru. Po domače povedano mesni ražnjič. 🙂 Pri pripravi mesa sem uporabila precej začimb, zato je meso izrazito osvežilno in aromatično.

Zraven souvlakija navadno dobimo postrežen pita kruh, jaz sem pripravila tzatziki iz bučk. Ta recept nam bo prišel prav, ko bo na naših vrtovih preveč buč. Pri nas doma se to zgodi vsako leto, saj starša vsako leto pretiravata s sajenjem zelenjave.

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine piščanca:

  • 500g piščančjih prsi
  • sok in lupinica dveh limon
  • 4 stroke česna
  • 2 žlički suhega origana
  • 1/2 žličke timijana
  • sol, poper
  • olivno olje

Priprava:

Piščančja prsa očistimo in jih narežemo na kose ter stresemo v posodo. Dodamo sok in lupinico limone, nasekljane/strte stroke česna in začimbe. Vse skupaj premešamo, pokrijemo in mariniramo najmanj eno uro. Okus mesa bo še boljši, v kolikor ga boste čez noč marinirali v hladilniku.
Koščke piščanca nabodemo na lesena nabodalca, ki jih pol ure prej namočimo v vodo, v kolikor bomo pekli souvlaki na žaru. V kolikor žara nimate, jih lahko priprave v ponvi. Ker so naši ražnjiči iz prsi, bodite previdni da jih ne prepečete, potrebujejo le par minut na vsaki strani.

Sestavine za tzatziki:

  • 2 srednje veliki zeleni bučki
  • lonček jogurta
  • polovico lončka kisle smetane
  • sol, poper
  • 2 stroka česna
  • sok polovice limone

Priprava:

Bučke naribamo in jim dodamo ščepec soli. Pustimo stati deset minut, da spustijo vso odvečno tekočino. Z rokami iz buče iztisnemo preostalo tekočino in jih prestavimo v posodo. Dodamo preostale sestavine, premešamo in do uporabe shranimo v hladilnik.

sladke-petke.si