Bilo bi prav, da najprej pripravim tradicionalni goveji stroganov, ampak se je ob pripravi kosila v mojem hladilniku skrival le piščanec. 🙂 Naše kuhanje v zadnjem času poteka točno na ta način, odpremo hladilnik in pogledamo kaj se skriva v njem in kaj je potrebno porabiti pred potekom roka. Ni potrebno leteti takoj v trgovino, ker nam kakšna sestavina manjka. Bodimo iznajdljivi in ohranimo način nakupovanja, ki smo ga imeli v času karantene – v trgovino max. 1x na teden. Iz piščanca in gob, ki so se skrivale v hladilniku, je nastala okusna gorčično kremasta in bogata jed, h kateri se odlično podajo testenine, cvetačni riž in pire krompir.
V izvirnem receptu je stroganov govedina v omaki iz kisle smetane. Jed izhaja iz Rusije in je bila zelo priljubljena med premožnim ljudstvom, saj je v originalu pripravljena iz pljučnega fileja. Skozi leta se je jedi dodalo več sestavin in vsak jo pripravi na svoj način. Pri pripravi stroganova s piščancem, prav tako prihranimo na času, saj je jed pripravljeni v dobre pol ure. Ostali čas izkoristimo za uživanje. 🙂
Sestavine:
- olivno olje
- košček masla
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 400g šampinjonov
- 1 por
- 500g piščančjih stegen brez kosti in kože (uporabimo lahko tudi piščanšja prsa)
- cca. pol litra jušne osnove
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 žlici gorčice
- 1 žlička sladke paprike
- sol, poper
- lonček kisle smetane
- svež peteršilj
Čebulo, česen, por in gobe očistimo ter nasekljamo. Piščančja stegna operemo, dobro osušimo in narežemo na manjše kose.
Ponev pristavimo na štedilnik, dodamo olivno olje in na njem popražimo piščančje kose. Piščanca prestavimo na krožnik in ga pokrijemo z alu folijo. V isto ponev dodamo malce olivnega olja in maslo ter čebulo in česen. Pražimo minuto do dve. V ponev stresemo gobe in dušimo dobrih pet minut, da iz njih izpari vsa odvečna tekočina. H gobam dodamo por in ponovno pražimo par minut.
V ponev vrnemo piščančje kose (z vsemi sokovi iz krožnika), zalijemo z jušno osnovo, dodamo paradižnikov koncentrat, gorčico in sladko papriko. Začinimo s soljo in poprom. Počakamo, da zavre in zmanjšamo temperaturo in kuhamo 10-15 minut.
Pri pripravi sem uporabila klasično gorčičo. V kolikor uporabimo dijonsko pazimo pri dodajanju, saj je veliko bolj intenzivna kot navadna. Kislo smetano zmešano z dvema žlicama vode in jo vlijemo v jed. Dobro premešamo in kuhamo deset minut. Na koncu jedi primešamo pest nasekljanega svežega peteršilja (opcijsko) in pred postrežbo preverimo ali je jed dovolj začinjena. Sama sem jih postregla s testeninami.