Šele ob ustvarjanju z listnatim testom vedno znova ugotovim, kako je vsestransko. Iz njega lahko naredimo nešteto različic slanih in sladkih jedi. Priznam, da sama ne delam listnatega testa doma, saj potrebujemo preveč časa/spretnosti za pripravo. Hranim pa vedno kakšen paket v zamrzovalniku, za slabe čase.
Na blogu najdete veliko predlogov za uporabo listnatega testa, ali slanih ali sladkih jedi. Predlagam:
Sestavine za pito:
- paket listnatega testa
- bazilikin pesto
- 2 večja paradižnika
- mocarela v kosu
- origano
- 1 jajce
- sveža bazilika
- olivno olje
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C. Pravokotni pekač obložimo s peki papirjem.
Pri pripravi uporabimo kupljeno listnato testo, katerega enostavno odvijemo in položimo na peki papir. Paradižnik očistimo in ga narežemo. Mocarelo v kosu narežemo na enake kose kot paradižnik.
Listnato testo zarežemo po robovih, da naredimo obrobo, znotraj katere bomo namazali pesto. Listnato testo napikamo z vilicami in ga premažemo s pestom. Na pesto polagamo izmenično paradižnik in mocarelo. Robove testa namažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pito položimo v segreto pečico in pečemo 15 do 20 minut. Najbolje, da pito postrežemo takoj. Pred postrežbo posujemo s svežo baziliko in pobrizgamo z olivnim oljem. V kolikor pite ne pojemo v celoti, jo shranimo v hladilnik za dan ali dva. Le testo ne bo več tako hrustljavo.