Ko si zaželimo kosila/večerje, ki nas popelje na morje (ja, eni letos verjetno ne bomo šli na morje in si ga moramo pripeljati domov) ali se želimo le pocrkljati, je losos v smetanovi omaki kot naročen. Priprava je hitra, popečemo losos, pripravimo omako in skuhamo testenine. Postrežemo s kozarcem vina in mešano solato. Kaj več človek potrebuje kot okusen krožnik hrane in kozarec vina? 🙂
Sestavine štiri osebe osebi:
- 1 šalotka
- 1 por
- 250g lososa (2 manjša fileja)
- 250ml smetane za kuhanje
- sok polovice limone
- sol in poper
- svež drobnjak
- 250-300g testenin
Priprava omake:
Šalotko in por očistimo in narežemo. Losos operemo, osušimo z brisačko in ga rahlo začinimo s soljo. Na štedilnik pristavimo ponev z žličko olivnega olja in fileja lososa popečemo z obeh strani (3-4 minutke na vsaki strani). Ko je pečen ga položimo na krožnik.
V posodo dodamo košček masla in čebuli (šalotko in por). Pražimo nekaj minut, da se zmehča, dodamo smetano, sok polovice limone in poper. Omako dušimo nekje pet minut, nato vanjo dodamo razkosan/razcefran losos.
Na koncu v omako primešamo kuhane testenine al dente. Uporabimo peresnike ali polžke. Po potrebi dodajmo nekaj žlic vode, v kateri smo kuhali testenine.
Postrežemo z zeleno solato.