Na sončno zimsko nedeljo sem si zaželela kosila, ki ga uvrščam visoko na lestvico mojih najljubših kosil. Svaljki in mehki zrezki v naravni omaki. Kosilo res da ni pripravljeno v eni uri, ampak se splača vložiti nekoliko več truda.

Zraven sem postregla še kuhan grah in cvetove brokolija. To navado sem “podedovala” od tašče, ki zraven mesa vedno postreže kuhano zelenjavo. Priznam, da jedi doda svežino, piko na i našemu kosilu.

Pri pripravi sem uporabila goveje zrezke, po želji jih nadomestimo s svinjskimi ali piščančjimi/puranjimi, pri katerih priprava ne bo trajala tako dolgo. Recept za doma narejene krompirjeve svaljke najdete TUKAJ.

Sestavine:

  • 500g govejih zrezkov
  • sol, poper
  • 1 manjša čebula ali šalotka
  • olivno olje
  • 40g masla
  • 1 žlica moke
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička gorčice
  • 500ml zelenjavne jušne osnove

Priprava:

Pred pripravo zrezke vzamemo iz hladilnika in jih pustimo na sobni temperaturi. S kladivom jih potolčemo za meso in začinimo s soljo ter poprom. Ponev segrejemo in zrezke popečemo z obeh strani. Če pečemo v manjši ponvi, bo potrebno popeči v večih rundah. Če zrezke tiščimo v eno ponev, se ne bodo popekli ampak skuhali.

V isto ponev, v kateri smo pekli meso dodamo žlico olivnega olja, maslo in žlico moke ter pražimo par minut. Dodamo česen in pražimo le toliko, da zadiši. Zalijemo z jušno osnovo ter vseskozi mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Ko zavre v posodo vrnemo zrezke in pokrito kuhamo približno dve uri in pol, da zrezki postanejo mehki.

Pred postrežbo obvezno preverimo ali je dovolj začinjemo. Pri nama nikoli ne sme manjkati ščepec mletega haloškega čilija. 🙂

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close