Falafel bi naj prihajal iz Egipta. Gre za ocvrte čičerikine kroglice, ki so navadno postrežene v pita kruhu z veliko zelenjave in humusa. Priprava ni pretirano zahtevna in jo priporočam, ko si boste zaželeli brezmesnega kosila oz. večerje.

Na blog strani najdete tudi druge recepte za dneve brez mesa:

JUHA IZ STROČJEGA FIŽOLA

RIČOTA S POROM IN GRAHOM

TESTENINE S PEČENO CVETAČO IN BROKOLIJEM

ZELENJAVNE TORTILJE

Sestavine:

  • 200g čičerike
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroke česna
  • šopek peteršilja
  • lupinica ene limone
  • 2 mladi čebuli
  • 1 manjši svež čili
  • sol, poper, mlet čili, mleta kumina
  • 2 žlici moke
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • rastlinsko olje
  • za postrežbo: špinačna tortilja, humus, jogurt, narezana zelenjava (kumara, paradižnik, paradižnik)

 

Priprava:

Za falafle uporabimo suho čičeriko, ki jo dan prej namočimo v vodo. V kolikor boste uporabili kuhano čičeriko, se zna zgoditi, da bodo vaši falafli razpadli. Drug dan čičeriko odcedimo in speremo pod tekočo vodo.

Čičeriko stresemo v multipraktik. Vanj dodamo še narezano navadno in mlado čebulo, peteršilj, sol, poper, mlet, čili, lupinico limone, stroke česna, mleto kumino. Mešamo dokler se sestavine ne povežejo in nastane lepljiva zmes. Nikakor zmes ne sme biti popolnoma gladka.

Zmes prestavimo v skledo, dodamo moko in 1/2 žličke pecilnega praška. Zmešamo, pokrijemo s plastično folijo in shranimo v hladilnik za dobro uro.

Z rokami ali žlico za sladoled oblikujemo falafle v kroglice. V kolikor bi se vam zdela mešanica pretirano mokra, dodamo še eno žico moke.

V kozico vlijemo rastlinsko olje in jo pristavimo na štedilnik. Falafle polagamo v vroče olje in cvremo pet minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Pečene polagamo na krožnik obložen s papirnatimi brisačkami. Falafle lahko spečemo tudi v pečici.

Falafele postrežemo, ko so vroči in imajo še hrustljavo skorjo.

Špinačno tortiljo (uporabimo lahko seveda tudi navadno pšenično) namažemo s humusom, gor položimo 2-3 kroglice, dodamo žlico narezane zelenjave in žličko jogurta ter za dodatno svežino sok limone.

 

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close