Večinoma pri pripravi sladkega krhkega testa uporabljam belo moko, v tokratni različici krhkega testa najdete kombinacijo bele moke s polnozrnato. Mi je pa zelo všeč, če ima testo oreščkast okus in to navadno dosežem z mletimi mandlji, tokrat pa s polnozrnato moko.
Jagodna pita je narejena iz svežih, aromatičnih jagod in maslenega, polnozrnatega testa. Sladica primerna za piknike, poletna kosila ali trenutke, ko si zaželimo domače rustikalne pite s čipko.
Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil. |
Pred postrežbo nikakor ne pozabite na kepico vanilijevega sladoleda, ki doda tisto piko na i. Vse pite, ne glede na okus, so boljše z dodatkom vanilijevega sladoleda.
Jagodna pita iz krhkega testa
Maslena jagodna pita iz sladkega polnozrnatega krhkega testa.
Oprema
- pekač za pito premera Ø24cm
Sestavine
Sestavine za testo
- 200 g bele moke
- 100 g polnozrnate moke
- 225 g masla
- 50 g rjavega sladkorja (uporabimo lahko tudi navaden bel sladkor)
- 5 g soli
- mrzla voda
Sestavine za nadev
- 750 g svežih jagod
- 100 g sladkorja
- 1 žlica škroba
- sok polovice limone
Navodila
Priprava testa
- V posodo multipraktika stresemo obe vrsti moke, sladkor, sol in na koščke narezano hladno maslo. Zmeljemo le toliko, da dobimo grobo, kaši podobno strukturo.
- Testo stresemo v posodo in ga zgnetemo v enotno in gladko testo. Če je mešanica videti preveč suha, ji dodamo mrzlo vodo.
- Oblikujemo v okroglo kepo, ga zavijemo v prozorno folijo ter shranimo v hladilnik, da se ohladi.
- Ohlajeno testo razdelimo na dva dela, priporočam, da je testo za spodnji del nekoliko večje kot za zgornji del. Testo, ki ga bomo uporabili za mrežo razvaljamo v krog in ga do uporabe shranimo v hladilnik.
- Preostalo testo razvaljamo med dvema peki papirjema v premer našega pekača.
- Z razvaljanim testom obložimo pekač, testo narahlo pritisnemo ob dno in rob modela. Shranimo ga v hladilnik, da se ponovno ohladi.
Priprava nadeva
- Jagode operemo, odstranimo zelene dele in jih narežemo na koščke. V posodi zmešamo škrob, sladkor in cimet. Nato vmešamo narezane jagode in dodamo limonin sok.
- Pečico segrejemo na 180°C. Pri pripravi jagodne pite, testa nisem slepo pekla. Pito vzamemo iz hladilnika, jagodni nadev razporedimo preko testa.
- Iz testa, ki smo ga shranili za zgornji del, izrežemo trakove in po vrhu pite iz njih spletemo mrežo.
- Mrežo premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s rjavim sladkorjem. Potisnemo v segreto pečico in pečemo od 50 do 60 minut, da dobi pita zlato rjavo barvo.
Opombe
Količino sladkorja v nadevu prilagodite glede na sladkost jagod. Moje so bile zelo sladke in s sladkorjem nisem pretiravala, tudi sladoled doda nekaj sladkobe in je bila zato sladica popolno sladka. Pred postrežbo je potrebno počakati, da se pita ohladi. Sama sem jo pripravila dan prej.