Mamine reberce s kožo

Mama Jožica je zelo tradicionalna kuharica. V nedeljo pri nas doma vedno diši po klasičnih nedeljskih jedeh – goveja juha, svinjska pečenka ali pečena kura.

Ker smo od nekdaj imeli doma pujske, je pri nas svinjina zelo priljubljena. Moji najljubši sta definitivno svinjska pečenka in svinjska reberca s kožo.

Danes z vami delim recept kako moja mama pripravi reberca, v naslednji objavi kako to naredim jaz, na bolj inovativen način s pridihom Azije.

Sestavine:

  • 1,5kg svinjskih reberc s kožo
  • začimbe: sol, poper, kumina (mleta ter cela), česen (v prahu ter 4 celi stroki)
  • 2 večji čebuli
  • svinjska mast

 

V kolikor hranite meso v zamrzovalniku, ga je potrebno dan prej vzeti ven, da se odtaja. Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija. V  kožo pred peko navpično ter vodoravno zarežemo. Meso natremo s soljo, poprom, kumino (uporabimo mleto ter celo) in mletim česnom. V ponev damo dve do tri žlice svinjske masti. Reberca položimo v ponev in nanje na kolobarje narežemo svež česen. V ponev prav tako vržemo na četrtine narezane dve do tri čebule. Pekač pokrijemo z alufolijo in damo v pečico za eno uro. Po uri pečenja odstranimo alufolijo in pečemo še dobrih 20 do 30 minut, da reberca dobijo rjavo barvo.

Reberca narežemo in jih do postrežbe pustimo v pekaču.

Zraven svinjski reberc postrežite odlično in osvežilno zeljno solato. TOP predog za kosilo.

Lep pozdrav, Klavdija

sladke-petke.si