Slan kruhov narastek, je jed, pri kateri uporabimo star kruh, namesto da roma v smeti. Klasičnemu kruhovemu narastku sem dodala popraženo slanino, ki je dala piko na i. Slanino po želji izpustite ali jo nadomestite s kakšno drugo, vam ljubo sestavino. Kombinacij je nešteto.
Za sladkosnede najdete na mojem blogu SKUTNI narastek ali MAFINE.
Kruhov narastek:
- 250g kruha
- 200ml smetane za kuhanje
- 100ml mleka
- 3 jajca
- 125g narezane slanine
- 1 žlička suhega peteršilja
- sol, poper
- 60g stopljenega masla
Pečico segrejemo na 180°C. Pekač premažemo z maslom. Slanino na ponvi popečemo in počakamo, da se nekoliko ohladi.
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake razžvrkljamo in zmešamo s stopljenim maslom, mlekom in smetano. Dodamo sol, poper in suh peteršilj. Kruh narežemo na manjše kose in jajčno zmes prelijemo preko kruha. Premešamo in damo na stran za 15 minut. Iz beljakov in ščepca soli stepemo čvrst sneg.
Sneg z lopatico nežno vmešamo v kruh. Maso prelijemo v namaščen pekač in pečemo 40-45 minut. Pečen narastek je ali samostojna jed ali priloga k mesu. Kmalu pride recept za goveje zrezke v čebulni omaki, ki so postreženi skupaj s kruhovim narastkom odlično kosilo.