Ena izmed novoletnih obljub je bila, da se bo na najinem krožniku znašlo več zelenjave in manj mesa. In s tem receptom za zelenjavni čili začenjamo to “veggie” pot. V začetku sem bila prepričana, da mi bo težko zamenjati navado, da skoraj vsak dan dam na krožnik zelenjavo in meso, ampak sem po pregledu mojih kuharskih knjig in oddaj ugotovila, da je možnosti nešteto. Prav tako je izbira zelenjave na tržnici raznolika in bogata tudi v tem letnem času.
Več čili obarvanih receptov najdete na moji strani:
Sestavine:
- olivno olje
- 2 srednje veliki čebuli
- 1 večji korenček
- 1 svež rdeč čili
- 1 koničasta rdeča paprika
- 2 stroka česna
- 1 srednje velik sladki krompir
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- začimbe: sol, poper, kumina, cimet, lovorov list
- konzerva pelatov
- jušna osnova
- konzerva rdečega fižola
- manjša konzerva koruze
- za postrežbo: avokado, tortilje, sok limete
Priprava:
Na drobno nasekljamo čebulo, česen in svež čili. Papriko, korenček in sladki krompir narežemo na nekoliko večje kose.
Na štedilnik dodamo večjo kozico, vanjo vlijemo nekaj žlic olivnega olja ter prepražimo čebulo, da se razpusti in postekleni. V posodo stresemo česen in čili. Pekoč čili lahko nadomestimo z nepekočim, čilijevimi kosmiči ali mletim čilijem. Takoj, ko zadiši po česnu dodamo žlico paradižnikovega koncentrata. Premešamo in na hitro popražimo. V kozico dodamo preostalo zelenjavo (papriko, korenček in krompir) in začimbe (sol, poper, kumina, cimet, lovorov list) ter ponovno pražimo par minut.
Nato dodamo pasiran paradižnik in jušno osnovo. Uporabimo konzervo pelatov in enako količino jušne osnove, v kolikor želimo naš čili ekstra zgoščen in paradižnikast dodamo dve konzervi pelatov brez jušne osnove.
Počakamo, da čili zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča/skuha. Fižol in koruzo odcedimo in ga zadnjih deset minut kuhanja dodamo v kozico.
Zelenjavni čili pred postrežbo po želji obogatimo z rezinami avokada, sokom limete ter ga postrežemo s hrustljavo pečenimi tortiljami.