Ričet oz. ješprenj vsi poznamo in je verjetno ena izmed najbolj priljubljenih zimskih enolončnic. Ješprenj je veliko bolj uporaben kot nas večina misli, saj je odličen dodatek zelenjavnim in mesnim juham, iz njega pripravimo odlično ričoto, solato, kot prilogo zelenjavi oz. mesu. Le nekoliko moramo biti kreativni in ga lahko v našo prehrano dodamo na več načinov.
Moj ričet je tokrat poln odlične zelenjavne in v njem niti malo ne pogrešam mesa. V kolikor si zaželite klasičnega ričeta, najdete recept TUKAJ.
Sestavine:
- 2 čebuli
- 1 por
- 2 stroka česna
- 1 korenček
- 2-3 srednje velike krompirje
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- začimbe: sol, poper, dimljena paprika, lovorov list
- jušna osnova ali zelenjavna jušna kocka
- lonček ješprenja
Priprava:
Sama ješprenj pred pripravo vedno namočim v vodo za najmanj dve uri. Tako si zagotovimo, da bo jed hitreje pripravljena.
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. Por očistimo, prerežemo in narežemo na poljubne kose. Korenček in krompir olupimo in narežemo na podobno velike kose. Na olivnem olju prepražimo čebulo in por. Ko se razpustita, dodamo nasekljana stroka česna. Ne pražimo predolgo, le minuto, saj ne želimo da česen dobi grenak okus. Dodamo eno žlico paradižnikovega koncentrata in v lonec stresemo narezan korenček in krompir. Zelenjavo ponovno pražimo par minut preden dodamo preostale sestavine.
Sama pri kuhanju različnih jedi na žlico, sestavine vsako posebej rada nekoliko popražim. Tako ima vsaka sestavina posebej čas, da doda svoj okus.
Naslednji korak je dodajanje odcejenega ješprenja. Premešamo in zalijemo z vodo. Bodite pozorni, da bo v loncu dovolj vode (naj sega par centimetrov nad sestavinami). V lonec vržemo par listov lovora, začinimo s soljo in poprom. Dobro premešamo in počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še dobro uro oz. uro in pol. Toliko, da bo ješprenj kuhan.