Borovničeva maskarpone pita je poletna sladica, ki nekoliko diši po jeseni, ko bodo pečice ponovno obratovale.:) Predlagam, da jo pripravite dan prej, saj jo je potrebno pred postrežbo dobro ohladiti.

Dno pite je podobno krhkemu testu, le da smo mu dodali še mlete mandlje. Krema je sestavljena iz maskarpone sira in grškega jogurta. Po želji uporabimo namesto jogurta kislo smetano. Piko na i kremni piti dodajo sveže borovnice in limonina lupinica ter sok.

Pred postrežbo na kos pite dodamo borovničevo omako, ki smo jo pripravili iz zamrznjenih borovnic, sladkorja in limoninega soka.

Več receptov za sladice najdete TUKAJ!

Za več dnevnih vsebin in idej spremljajte moj INSTAGRAM profil.

Sestavine za testo:

  • 80 mletih mandljev
  • 250g moke
  • 150g mehkega masla
  • 70g sladkorja
  • ščepec soli

Priprava testa:

V posodo stresemo mlete mandlje, moko, na koščke narezano maslo, sladkor in ščepec soli. Iz sestavin zgnetemo gladko testo in ga zavijemo v plastično folijo ter shranimo v hladilnik za najmanj eno uro.

Pekač rahlo namastimo in dno obložimo s peki papirjem. Priporočam uporabo tortnega pekača s snemljivim obodom premera 24-26cm.

Ohlajeno testo med dvema peki papirjema razvaljamo in ga prestavimo v pekač. Testo naj sega do polovice oboda. V kolikor se vam testo strga, nič skrbeti, ampak ga samo zakrpajte z ostanki testa. Meni se to iskreno zgodi pogosto, saj sem zelo štorasta pri prenosu testa v pekač. 😂

Sestavine za nadev:

  • 500g maskarpone sira
  • 150g grškega/navadnega jogurta
  • 20g škroba
  • 80g sladkorja
  • 3 jajca
  • lupinica ene limone
  • 2 žlici limoninega soka
  • 150-200g svežih borovnic

Priprava nadeva:

V posodo stresemo maskarpone in jogurt ter ju zmešamo. Dodamo sladkor in limonino lupinico. Nato v kremo vmešamo jajca, eno po eni. Za dodatno svežino dodamo še dve žlici limoninega soka. Na koncu primešamo sveže borovnice. Količino borovnic prilagodimo našim željam, v moji piti jih je bilo 150g.

Maso razporedimo po testu in pečemo v segreti pečici na 160°C med 50-60 minut. Ko je pečena, pečico ugasnemo in pustimo v pečici pri priprtih vratcih dobrih 15-30 minut. Pito vzamemo iz pečice in počakamo, da se v celoti ohladi. Ohlajeno shranimo čez noč v hladilnik.

Za omako potrebujemo 250g zamrznjenih borovnic, 50g sladkorja in žlico limoninega soka. Sestavine stresemo v posodo in jo pristavimo na štedilnik. Na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da borovnice spustijo sok in postanejo nekoliko mehke.

Ohlajeno pito razrežemo na poljubne kose in na vsakega dodamo borovničevo omako.

Z nadaljevanjem ogleda naše spletne strani, se strinjate z uporabo piškotov. Več informacij

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close